Στο στόχαστρο των Γερμανών βιομηχάνων η Μέρκελ

Τη σκληρή κριτική των Γερμανών βιομηχάνων αντιμετώπισε για πρώτη φορά φέτος η καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ, η οποία κατηγορήθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι καταστρέφει τις γερμανικές επιχειρήσεις, των οποίων την εμπιστοσύνη έχει μάλιστα προ πολλού απωλέσει. Στο στόχαστρο των βιομηχάνων τέθηκαν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει κατασπαταλήσει ένα μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης του κόσμου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) Ντίτερ Κεμπφ παρουσία της Καγκελαρίου κατά την σημερινή Ημέρα της Βιομηχανίας και την κατηγόρησε ότι απέτυχε να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα βοηθούσαν την βιομηχανία της χώρας να προετοιμαστεί για την επερχόμενη οικονομική κάμψη. Ο Κεμπφ εξέφρασε την ανησυχία της γερμανικής βιομηχανίας για τον κίνδυνο η πολιτική αστάθεια στο Βερολίνο να εκτροχιάσει τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενόψει και της χαμηλής ανάπτυξης (0,5%) που προβλέπεται για το τρέχον έτος, μετά το 1,4% του 2018.

Οι Γερμανοί βιομήχανοι επανέλαβαν την διαμαρτυρία τους για το κόστος της ενέργειας, για τη βαριά φορολογία και για την κακή κατάσταση των ψηφιακών υποδομών της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι οι γερμανικές εταιρίες έχουν στην διάθεσή τους από τις χαμηλότερες στην ΕΕ ταχύτητες διαδικτύου.

Η Μέρκελ από την πλευρά της αντεπιτέθηκε στον Κεμπφ, υπενθυμίζοντάς του ότι κάποιες γερμανικές επιχειρήσεις «έχασαν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», κυρίως εξαιτίας του σκανδάλου με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα – «δεν θέλω να πω πόσες ώρες έχασα το τελευταίο διάστημα με την υπόθεση των παραβιάσεων των κανονισμών στην αυτοκινητοβιομηχανία», είπε, σε ασυνήθιστο τόνο – , ενώ παρέθεσε σειρά μέτρων που έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση προκειμένου να υποστηρίξει επιχειρήσεις – μεταξύ άλλων τον μεταναστευτικό νόμο, ο οποίος διευκολύνει την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού. Η Μέρκελ ανέφερε ακόμη ότι έχουν ψηφιστεί νόμοι ώστε όλα τα σχολεία να έχουν γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, αλλά και προκειμένου το 3% του ΑΕΠ να διατίθεται στην έρευνα και στην ανάπτυξη και τόνισε την έμφαση που δίδεται στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. «Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι εξίσου σημαντική με την εμπιστοσύνη στην οικονομία», δήλωσε η Καγκελάριος.

Ο Κεμπφ επέμεινε στην κριτική του προς τον κυβερνητικό συνασπισμό, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις περιμένουν από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της κοινωνίας και όχι «να ασχολείται με την μικροπολιτική», η οποία, όπως είπε, έχει ως μοναδικό στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων των κυβερνώντων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις. Έκανε μάλιστα λόγο για «αναδιανομή πλούτου σε ανθυγιεινό βαθμό», αναφερόμενος τις κοινωνικές δαπάνες οι οποίες αυξάνονται, ενώ η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη θα απορροφήσει μόνο ένα επιπλέον δισεκατομμύριο έως το 2023. Ο Πρόεδρος της BDI ζήτησε επιπλέον μείωση του μέσου φόρου των επιχειρήσεων από το 31% στο 25%, προκειμένου να προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο του 22% και κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει την επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης. «Το βρίσκουμε πολύ δύσκολο να διακρίνουμε μια σαφή οικονομική πολιτική στην δουλειά της κυβέρνησης. Απλώς διαχειρίζεστε το status quo», δήλωσε σε έντονο ύφος ο Κεμπφ.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το ζήτημα της φορολόγησης, η Μέρκελ αντιμετώπιζε ως τώρα την σθεναρή αντίσταση του κυβερνητικού της εταίρου, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η αριστερή πτέρυγα των οποίων είχε αναδείξει το θέμα ακόμη και σε αιτία αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό. «Θα γράψω ήδη σήμερα ένα SMS στον κ. Σολτς. Θα προσπαθήσουμε κάτι να καταφέρουμε», είπε η Καγκελάριος από το βήμα της BDI.

Ο Κεμπφ ωστόσο δεν έδειξε κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το SPD. Αντιθέτως, απαίτησε «τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να εκπληρώσουν την εντολή τους – απαιτούμε από την κυβέρνηση να είναι συνεπής», τόνισε, για να προσθέσει, με το βλέμμα στην παραίτηση της αρχηγού Αντρέα Νάλες, ότι «η πολιτική αρμονία έχει γίνει πλέον πιο δύσκολη». Κλείνοντας την τοποθέτησή του επισήμανε ακόμη ότι «υπό το φως των διεθνών εξελίξεων, η Ευρώπη χρειάζεται μια Γερμανία ικανή να δράσει, με μια αποφασιστική κυβέρνηση», ενώ, αναφερόμενος στο Brexit, προέβλεψε ότι η ανάπτυξη στην Γερμανία μπορεί τελικά να φθάσει και το 1% για το 2019, αλλά θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ύφεσης το 2020 και προέτρεψε την ΕΕ και τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στο θέμα των δασμών και να μην αναλώνονται σε κινήσεις αντεκδίκησης.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, η εκπρόσωπος των Γερμανικών Οικογενειακών Επιχειρήσεων ‘Αστριντ Χάμκερ δήλωσε για το CDU ότι «το κακό εκλογικό αποτέλεσμα δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι συνέπεια της απουσίας περιεχομένου», ενώ ο Ράινχολντ Βυρτ, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας κατασκευαστικού υλικού, τόνισε ότι το CDU της ‘Αγγελα Μέρκελ και της ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρεμπάουερ δεν μπορεί πλέον να το ψηφίσει. Αποκάλυψε μάλιστα ότι στις πρόσφατες εκλογές ο ίδιος ψήφισε τους Πράσινους. «Η ΑΚΚ δεν έχει ιδέα από οικονομία και από κομψές, λαμπερές πολιτικές ομιλίες έχουμε αρκετές στη χώρα», είπε ο κ. Βυρτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Exit mobile version