Όπως αναφέρει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης για μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια “Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Χρέος και την Ανάπτυξη” (Eurodad), η οποία δημοσιεύτηκε χτες, το Λουξεμβούργο συνήψε το 2015 ακόμα 172 μυστικές ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες μετά τις ανάλογες αποκαλύψεις (LuxLeaks) το 2014, επί πρωθυπουργίας του νυν πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Υπερασπιζόμενος μάλιστα τότε τον εαυτό του για τις 300 αποκαλυφθείσες σκανδαλώδεις περιπτώσεις ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης εταιρειών στη χώρα του, είχε πει εκνευρισμένος τον Σεπτέμβριο του 2015 σε ευρωβουλευτές «Να το αποκαλείτε “EUleaks”, όχι “LuxLeaks”».
Η έρευνα του Eurodad, η οποία έγινε σε 18 ευρωπαϊκές χώρες τον… επιβεβαιώνει: μεταξύ 2013 και 2015 οι περιπτώσεις αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά από 547 το 2013, σε 972 το 2014 και έφτασαν τις 1.444 το 2015, δηλαδή κατά 160%, σε δύο μόνο χρόνια, ενώ μόνο μεταξύ 2014 -οπότε έγιναν οι αποκαλύψεις LuxLeaks- και 2015 σχεδόν κατά 50%.
Όπως προκύπτει μάλιστα από τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι οι πρωταθλήτριες χώρες στη σύναψη τέτοιων σκανδαλωδώς ευνοϊκών συμφωνιών με εταιρείες στην Ευρώπη, και μάλιστα την ώρα που εκείνοι οι οποίοι αποκάλυψαν τις πρακτικές φορολογικού παραδείσου, τις οποίες εφάρμοζε το Λουξεμβούργο, είναι υπόδικοι. Στο μεν Βέλγιο αυξήθηκαν κατά 248%, στο δε Λουξεμβούργο κατά 50% μετά το σκάνδαλο LuxLeaks, δηλαδή σε έναν μόνο χρόνο.
Η έκθεση χαρτογραφεί επίσης τις πολιτικές θέσεις των κυβερνήσεων της ΕΕ σχετικά με το θέμα της φορολογικής διαφάνειας και διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες τάσσονται υπέρ είναι περισσότερες από εκείνες οι τάσσονται κατά.
Το δίκτυο οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών Eurodad επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπέγραφαν αμφιλεγόμενες φορολογικές συμφωνίες με αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες υπονόμευαν το φορολογικό καθεστώς σε αυτές. Η έκθεση κατέγραψε συνολικά 752 τέτοιες συμφωνίες, οι οποίες μείωσαν τους φορολογικούς συντελεστές κατά 3,8% στις εν λόγω χώρες.
Η Τόβε Μαρία Ρίντιγκ, συντονίστρια των θεμάτων φορολογικής δικαιοσύνης του Eurodad και μια εκ των συντακτών της έκθεσης, είπε στην ανεξάρτητη διαδικτυακή πλατφόρμα Πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση EurActiv.com, ότι «τώρα υπάρχουν συνολικά περισσότερες από 1.000 φορολογικές συμφωνίες με πολυεθνικές στην Ευρώπη. Είναι απρόσμενο και βαθιά ανησυχητικό να διαπιστώνει κανείς ότι ο αριθμός μυστικών συμφωνιών έχει εκτοξευτεί στην Ευρώπη λες και το σκάνδαλο των LuxLeaks δεν συνέβη ποτέ». Είναι δε «ακόμη πιο απροσδόκητο ότι μια από τις χώρες που εμφανίζει δραματική άνοδο είναι το Λουξεμβούργο», ενώ «όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τη δίκη για τα LuxLeaks, οποιοσδήποτε αποκαλύπτει το περιεχόμενό τους απειλείται με μηνύσεις και φυλάκιση».
Ο Πιερ Γκραμένια, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου απάντησε σε σχετικό ερώτημα της EurActiv.com: «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τέτοιους ισχυρισμούς. Αντιθέτως, θα ήθελα να τονίσω ότι το Λουξεμβούργο έχει παίξει ηγετικό ρόλο στην ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας σε όλη την Ευρώπη».
Κατά την ευρωπαϊκή προεδρία του Λουξεμβούργου, το 2015, η χώρα διαμεσολάβησε προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τους φορολογικούς διακανονισμούς μεταξύ των κρατικών αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το πρώτο τετράμηνο του 2017 και θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις της ΕΕ να έχουν πρόσβαση στις φορολογικές συμφωνίες τις οποίες συνάπτουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πολυεθνικές εταιρίες.