Ούτε ή κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση στη Γερμανία προτίθενται να αναγνωρίσουν μια ανεξάρτητη Καταλονία και καλούν σε διάλογο Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά μια πιθανή μεσολάβηση από την Ε.Ε.
Μετά την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να παύσει τον Καταλανό πρωθυπουργό Κάρλες Πουτζντεμόν και την έκκληση του τελευταίου για «ειρηνική αντίσταση» στα μέτρα που αποφάσισε η κεντρική κυβέρνηση, παραμένει ανοιχτό με ποιo τρόπο η Μαδρίτη θα επιβάλλει στην Καταλονία όσα προβλέπονται από την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συυντάγματος.
Στη Γερμανία, μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη «μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.» Συγχρόνως ο κ. Γκάμπριελ κάλεσε τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη να αναζητήσουν μια λύση μέσω του διαλόγου, ο οποίος θα πρέπει όμως να διεξαχθεί «στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος». Όπως τόνισε, η γερμανική κυβέρνηση εκφράζεται υπέρ μιας «δυνατής, ενωμένης και σταθερής Ισπανίας. Αυτό είναι σημαντικό και για τη συνοχή της Ευρώπης. Νέα σύνορα και τείχη δεν είναι προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Τη θέση αυτή, δηλαδή να τηρηθεί η συνταγματικότητα και να ξεκινήσει διάλογος, υποστηρίζουν όλα τα γερμανικά κόμματα, τουλάχιστον εκείνα που έχουν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις για το ζήτημα της Καταλονίας. Μόλις πρόσφατα ο Τζεμ Έζντεμιρ, συμπρόεδρος των Πρασίνων και επικρατέστερος υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, είχε ζητήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση στην Καταλονία να σεβαστεί το ισπανικό σύνταγμα και από την κεντρική κυβέρνηση να μην ακολουθεί μια σκληρή γραμμή. Παράλληλα ο κ. Έζντεμιρ κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ανάλογες θέσεις υποστήριξε και ο ειδικός σε θέματα Ισπανίας βουλευτής του κόμματος “Η Αριστερά”, Ματίας Μπίρκβαλντ. Ενώ αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία επέρριψε στον ισπανό πρωθυπουργό Μαρίανο Ραχόι σειρά σοβαρών λαθών. Ο αριστερός πολιτικός δεν απέκλεισε βίαιες συγκρούσεις στην Καταλονία και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή.
«Η Ε.Ε δεν είναι αρχιφύλακας»
Το ενδεχόμενο αυτό απέκλεισε ο Γερμανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο χριστιανοδημοκράτης Ντάβιντ Μακάλιστερ. Η ΕΕ δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί εφόσον η ισπανική κυβέρνηση απορρίπτει μια μεσολάβηση. Σε διαφορετική περίπτωση οι Βρυξέλλες θα δημιουργούσαν προηγούμενο για πιθανές μελλοντικές περιπτώσεις όπως τη Βόρειο Ιταλία, την Κορσική ή και την Φλαμανδία. «Η Ε.Ε δεν είναι ο αρχιφύλακας για εσωτερικά προβλήματα ανάμεσα σε κεντρική κυβέρνηση και τις περιφέρειες» τόνισε ο κ. Μακάλιστερ. Η Ε.Ε δραστηριοποιείται «όταν προσβάλλονται θεμελιώδης αξίες» των ευρωπαϊκών συνθηκών. Αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Καταλονίας.
Πηγή: Deutsche Welle