Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Τουρκία επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό μην «κλείσουμε την πόρτα» στην Άγκυρα παρά τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου για τις εκκαθαρίσεις εκ μέρους των τουρκικών αρχών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και με φόντο τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπληττε τόσο τους Τούρκους πολίτες όσο και την κυβέρνηση, επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία την 15η Νοεμβρίου.
«Εάν κλείσουμε με δύναμη την πόρτα και πετάξουμε το κλειδί, τότε θα απογοητεύσουμε πολλούς ανθρώπους στην Τουρκία οι οποίοι κοιτούν προς την Ευρώπη αναζητώντας βοήθεια και στήριξη, ειδικά τώρα» είπε ο Σταϊνμάιερ προς βουλευτές.
Ωστόσο ο Γερμανός ΥΠΕΞ επανέλαβε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σηματοδοτούσε την «αδιαμφισβήτητη λήξη» των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα για τον σεβασμό του Κράτους δικαίου.
«Επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η πραγματικότητα έχει αλλάξει και πρέπει να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας αναλόγως» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.
Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ παρουσίασε επιπλέον μια σειρά μέτρων με στόχο την «ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών» στη συνεδρίαση της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου με αντικείμενο την κατάσταση στην Τουρκία.
«Όταν η κοινωνία των πολιτών απειλείται στην ύπαρξή της, είναι η δημοκρατία που απειλείται. Αυτή είναι πολύ απλά η εμπειρία μας» υπογράμμισε ενώπιον των βουλευτών.
«Εμείς, οι Γερμανοί, γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό είναι σημαντικά τα όρια της ελευθερίας που εγγυάται το Κράτος δικαίου για τη δημοσιογραφία, τον πολιτισμό και την επιστήμη» πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε ο Γερμανός αξιωματούχος, η Γερμανία στοχεύει να υποδεχθεί τους δημοσιογράφους, τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες που «δεν μπορούν πλέον να εργαστούν στην Τουρκία» εξαιτίας των εκκαθαρίσεων που κάνουν οι τουρκικές αρχές από τον Ιούλιο, εξήγησε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας.