Quantcast
Στίγκλιτς: Η Ευρώπη επιτίθεται στην Ελλάδα όχι για χρήματα αλλά για εξουσία - enikonomia.gr
share

Στίγκλιτς: Η Ευρώπη επιτίθεται στην Ελλάδα όχι για χρήματα αλλά για εξουσία

δημοσιεύτηκε:

Το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που έχει κάνει η Ελλάδα το τελευταίο μικρό χρονικό διάστημα υπογραμμίζει ο νομπελίστα οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς  σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Στίγκλιτς  επαναλαμβάνει την πάγια άποψη που διατυπώνει εδώ και μήνες ότι «η Ελλάδα τηρουμένων των αναλογιών έχει καταφέρει να μετατρέψει ένα σημαντικό μέρος του πρωτογενούς ελλείμματος της σε πλεόνασμα, κάτι που λίγες χώρες έχουν καταφέρει.

Την ίδια στιγμή σχολιάζει ότι αυτό που παρακολουθούμε τώρα , 16 χρόνια μετά την δημιουργία του θεσμού της ευρωζώνης, αυτές οι σχέσεις είναι η αντίθεση της δημοκρατίας.

Υπογραμμίζει δε, ότι σχεδόν κανένα από τα τεράστια ποσά που έχει δανειστεί η Ελλάδα δεν έχουν καταλήξει στη χώρα αλλά στους ιδιώτες δανειστές της.

Στο μεταξύ, σε άρθρο του στο Project Syndicate με τίτλο «η επίθεση της Ευρώπης στην δημοκρατία της Ελλάδας «τονίζει ότι επιτέλους οι δανειστές αποκαλύπτουν την αλήθεια για το τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Και όπως σχολιάζει, «η απάντηση δεν είναι ευχάριστη. Καθώς όλα έχουν να κάνουν με την εξουσία και τη δημοκρατία πολύ περισσότερο από τα χρήματα και την οικονομία».

Ο διακεκριμένος νομπελίστας υποστηρίζει στο άρθρο του το πρόγραμμα που η Ελλάδα αναγκάστηκε να εφαρμόζει τα προηγούμενα 5 χρόνια οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας η οποία στους νέους φτάνει το 60% και μείωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς σημειώνει ότι ακόμη και εάν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους μειωθεί η χώρα θα παραμείνει σε ύφεση εάν οι έλληνες παραμείνουν πιστοί στην τρόικα.

«Δεν πρόκειται για τα χρήματα, αυτό που συμβαίνει» τονίζει ο αμερικανός οικονομολόγος. Αυτό που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, είναι επαναλαμβανόμενες προθεσμίες που στοχεύουν στο να πιέσουν την Ελλάδα ώστε να υποκύψει και να δεχθεί ως αναπόφευκτα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις τιμωρητικές πολιτικές.

Και διερωτάται τέλος, «γιατί η Ευρώπη το κάνει άραγε αυτό;

Γιατί οι ευρωπαϊκοί ηγέτες αντιτίθενται στο δημοψήφισμα και αρνούνται την επέκταση λίγων ημερών του προγράμματος;

Δεν θέλει η Ευρώπη τη Δημοκρατία;»

Για τον αμερικανό νομπελίστα πάντως, το δημοψήφισμα δεν αποτελεί δίλημμα καθώς είναι ξεκάθαρο ότι εάν ήταν έλληνας πολίτης θα ακολουθούσε την κυβερνητική τακτική.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.