Παρά την οικονομική επιβράδυνση, η αγορά εργασίας στην Κίνα παρέμεινε σταθερή πέρυσι με το ποσοστό ανεργίας στα αστικά κέντρα να είναι ελεγχόμενο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης (MHRSS).
Το καταγεγραμμένο ποσοστό της ανεργίας στις κινεζικές πόλεις διαμορφώθηκε στο 4,02% στα τέλη του 2016, από το 4,04% τρεις μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Το ποσοστό είναι αρκετά χαμηλότερο από το στόχο του 4,5% που έθεσε η κυβέρνηση στις αρχές του περασμένου έτους.
Η Κίνα δημιούργησε πέρυσι 13,14 εκατ. νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, ξεπερνώντας το στόχο των 10 εκατ. που είχε τεθεί για το σύνολο του έτους.
«Γενικά, η απασχόληση στην Κίνα διατηρείται σταθερή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του MHRSS Λου Αϊχόνγκ.
Η κυβέρνηση εφάρμοσε μια σειρά πολιτικών με στόχο της στήριξη της απασχόλησης για απόφοιτους κολλεγίων, απολυμένους εργαζομένους από βιομηχανίες με υπερβάλλουσα δυναμικότητα, ενώ το κύμα επιχειρηματικότητας επίσης βοήθησε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Λου. Επιπλέον, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βελτιώθηκε και ωφέλησε περισσότερο κόσμο.
«Τα θεμελιώδη για μια σταθερή απασχόληση δεν έχουν μεταβληθεί», δήλωσε ο Λου, επικαλούμενος παράγοντες όπως η σταθερή ανάπτυξη της Κίνας, τα προηγμένα μέτρα για μεταρρυθμίσεις, η αστικοποίηση και η ενδυνάμωση της καινοτομίας.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το τεράστιο εργατικό δυναμικό, η διαφορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε ό,τι αφορά εξειδικευμένους εργάτες καθώς και απολυμένους εργαζομένους θα συνεχίσουν ασκούν πιέσεις στην αγορά εργασίας.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, η Κίνα θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την επαναπρόσληψη εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της υπερβάλλουσας δυναμικότητας κάποιων κλάδων, την προσφορά βοήθειας σε απόφοιτους κολλεγίων που αναζητούν απασχόληση, τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη στήριξη όσων ανοίγουν τη δική τους επιχείρηση.