Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στις ΗΠΑ συμπίπτει με τη λεγόμενη Super Tuesday, μια μέρα με 12 προκριματικούς γύρους, με τον κίνδυνο που ονομάζεται Ντόναλντ Τραμπ και επομένως με κανένα ενδιαφέρον για την εξωτερική πολιτική. Και ενώ ο αμερικανός ομόλογός του δέχεται συνήθως στο υπουργείο του, σε αυτήν την περίπτωση έκανε μια εξαίρεση: προσκάλεσε τον Σταινμάιερ για διαβουλεύσεις σε ένα ιταλικό καφέ, το καφέ Μιλάνο.
«Σημαντική η συμβολή των ΗΠΑ»
Η συνάντηση είχε και μιαν αύρα αποχαιρετισμού διότι ανεξαρτήτως έκβασης των προεδρικών εκλογών, τον επόμενο Νοέμβριο ο Τζον Κέρι, ηλικίας 72 χρονών, δεν θα είναι πια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη απουσία θα γίνει αισθητή σε μια περίοδο σημαντικών ανακατατάξεων και αντικρουόμενων γεωστρατηγικών συμφερόντων και με την γηραιά ήπειρο να διακυβεύει το ανθρώπινο πρόσωπό της. Για το προσφυγικό ήταν και η πρώτη ερώτηση που έθεσε στο γερμανό υπουργό ο Μίοντραγκ Σόριτς, επικεφαλής του στούντιο της Deutsche Welle στην Ουάσιγκτον. Πως κρίνει το ότι οι ΗΠΑ δέχονται πολύ μικρό αριθμό προσφύγων;
«Δεν υπάρχει μια μόνο απάντηση στο προσφυγικό ρεύμα των ημερών» απαντά ο Σταινμάιερ. «Όντως η Ευρώπη και κυρίως ορισμένες χώρες της φέρουν το μεγαλύτερο βάρος. Αλλά δεν υπάρχει μόνο μια απάντηση, αλλά πλειάδα, όπως συναντήσεις με τις γειτονικές χώρες της Συρίας και την Τουρκία. Αλλά χρειαζόμαστε τη συμβολή και των ΗΠΑ, που μπορεί να είναι η αποκλιμάκωση της διένεξης στη Συρία με μείωση των προσφυγικών πιέσεων. Υπό αυτήν την έννοια η συμβολή των ΗΠΑ είναι σημαντική».
Όχι στις εθνικές μονομερείς ενέργειες
Οι δραματικές εικόνες με δακρυγόνα από τη μεθόριο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ έχουν προκαλέσει οργισμένα σχόλια για την πολιτική των «κλειστών θυρών» που έχουν υιοθετήσει χώρες του βαλκανικού διαδρόμου. Πως θα συνεχιστεί η κατάσταση, ρωτά ο ανταποκριτής τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών. «Οι εικόνες που είδαμε αποτελούν απόδειξη ότι εθνικές μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν τη λύση. Μπορεί κανείς να απωθήσει το προσφυγικό, να μεταφέρει το πρόβλημα από τη μια χώρα στην άλλη χωρίς να βρεθεί λύση. Έγινε σαφές ότι χρειαζόμαστε κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση. Ελπίζω ότι το συμβούλιο κορυφής της 7ης Μαρτίου θα οδηγήσει στην αύξηση της ετοιμότητας συνεργασίας στην ΕΕ».
Πηγή: Deutsche Welle