Στα πρόθυρα ” πολιτικού σεισμού” η Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός «πολιτικού σεισμού» ο οποίος θα προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης διότι τα τεράστια οικονομικά προβλήματα σημαίνουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, υποστήριξε σήμερα ο Χεσούς Τορεάλμπα, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας συνεχίζει τις προσπάθειες να οργανωθεί ανακλητικό δημοψήφισμα εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, σε μια προσπάθεια να εκδιωχθεί η κυβέρνηση του σοσιαλιστικού κόμματος από την εξουσία.

Οι επικριτές της κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο Τορεάλμπα, κατηγορούν την εκλογική επιτροπή ότι προσκόπτει τη διαδικασία για να ευνοήσει την κυβέρνηση.

Η Βενεζουέλα πλήττεται από ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό, οικονομική ύφεση και ελλείψεις βασικών αγαθών.

Η χρονική στιγμή διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θεωρείται κρίσιμη. Εάν γίνει πριν από την 10η Ιανουαρίου, η Βενεζουέλα μπορεί να αποκτήσει νέα κυβέρνηση• εάν η ψηφοφορία γίνει αργότερα, ο αντιπρόεδρος της χώρας θα αναλάβει την εξουσία σε περίπτωση ήττας του Μαδούρο.

«Αυτή η χώρα, από οικονομική και κοινωνική άποψη, είναι μια πυριτιδαποθήκη», έκρινε ο Τορεάλμπα, ηγέτης της συχνά πολυδιασπασμένης αντιπολίτευσης, την οποία συγκροτούν περίπου 30 πολιτικά κόμματα.

«Θα δούμε αλλαγή, όχι επειδή η κυβέρνηση θα την επιτρέψει ή επειδή η αντιπολίτευση την προωθεί, αλλά επειδή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πολλοί πολίτες της Βενεζουέλας λένε ότι δεν εξασφαλίζουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων και οι λεηλασίες καταστημάτων έχουν μετατραπεί σε σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Exit mobile version