Quantcast
Στα "χέρια" της UniCredit περνά το 9% της Commerzbank-Tι λένε οι αναλυτές για το deal και ποια είναι τα επόμενα βήματα για την τράπεζα της Ιταλίας - enikonomia.gr
share

Στα “χέρια” της UniCredit περνά το 9% της Commerzbank-Tι λένε οι αναλυτές για το deal και ποια είναι τα επόμενα βήματα για την τράπεζα της Ιταλίας

δημοσιεύτηκε:

Στα “χέρια” της UniCredit περνά το 9% της Commerzbank, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Σημειώνεται δε πως με το deal αυτό η  UniCredit  έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής της γερμανικής τράπεζας.

Μάλιστα σύμφωνα με το Reuters.com , ηUniCredit κατέβαλε το ποσό των 700 εκατ. ευρώ ( ή 773,2 εκατ. δολαρίων) για να λάβει σχεδόν το ήμισυ του μεριδίου της Commerzbank και υπέβαλε προσφορές για μετοχές που έδινε η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τη συμμετοχή της στην Commerzbank (CBKG.DE).

Η UniCredit έκανε καλή προσφορά στην Commerzbank σε σχέση με άλλους υποψήφιους αγοραστές καθώς κατέβαλε το ποσό των 13,20 ευρώ ανά μετοχή και πάνω από την τιμή κλεισίματος  σε ημερήσια βάση δηλαδή στα 12,6 ευρώ, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γερμανική κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε του οικονομικό επιτελείο καθώς αυτό περίμενε πως  η τράπεζα θα πουλούσε τις μετοχές σε πολλούς αγοραστές.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η τιμή της μετοχής της UniCredit έχει τετραπλασιαστεί από τον Απρίλιο του 2021 δηλαδή από τότε που πήρε τα ηνία ο Andrea Orcel. Η  αξία της τράπεζας αποτιμάται στα 59 δισ. ευρώ έναντι 15 δισ. ευρώ της Commerzbank.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της  Commerzbank 

Ανακοίνωση για το deal αυτό εξέδωσε και η Commerzbank. Την εξαγορά αυτή την χαρακτήρισε η Commerzbank ως «απόδειξη της προόδου» της τράπεζας. Μάλιστα άτομο που γνωρίζει την φιλοσοφία της τράπεζας ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η Commerzbank θα εξετάσει τις προτάσεις περί συγχώνευσης καθώς αυτές είναι αναγκαίες.  Ωστόσο το μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank, Στέφαν Βίτμαν δήλωσε πως θα αγωνιστεί για να αποφύγει οποιαδήποτε πιθανή εξαγορά της τράπεζας.

« Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε (ενν εξαγορά της τράπεζας). Θα αγωνιστούμε για αυτό » τόνισε με έμφαση ο Βίτμαν στο Reuters. Και συνέχισε λέγοντας πως η εξαγορά του HVB από την UniCredit έφερε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν  στο Μιλάνο σημείωσε μεταξύ άλλων. Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Commerzbank, Manfred Knof,  δήλωσε πως θα παραιτηθεί από τα καθήκοντα του το επόμενο έτος δηλαδή όταν λήξει  η θητεία του.

Πώς βλέπουν οι αναλυτές  το deal και ποια είναι τα επόμενα βήματα της UniCredit

Στην εξαγορά αυτή αναφέρονται και αναλυτές της KBW. Όπως είπαν « εκ πρώτης όψεως θεωρούμε πως η πλήρης εξαγορά της Commerzbank θα μπορούσε να έχει οικονομικό όφελος στην  UniCredit αλλά αυτό θα ωφελούσε και την στρατηγική πολιτική της.

Πάντως ο Orcel έχει πει επανειλημμένα πως  θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για συγχώνευση και εξαγορά της UniCredit, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν αυστηροί  οικονομικοί όροι . Άτομο που γνωρίζει τη στρατηγική του Orcel για την τράπεζα είπε στο Reuters πως επιδίωκε να πάρει τουλάχιστον ένα 15% με 20% από  οποιαδήποτε επένδυση.

Ένας μέτοχος της UniCredit χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «έξυπνη και ευκαιριακή» και πως αυτό δείχνει μια πειθαρχία.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.