Quantcast
S&P Global Ratings: Γιατί υποβαθμίζει ο οίκος το αξιόχρεο του Ισραήλ στην βαθμίδα «A+» - enikonomia.gr
share

S&P Global Ratings: Γιατί υποβαθμίζει ο οίκος το αξιόχρεο του Ισραήλ στην βαθμίδα «A+»

δημοσιεύτηκε:

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της οικονομίας του Ισραήλ στη βαθμίδα «A+» από τη βαθμίδα «AA-» προχώρησε σήμερα ο οίκος  S&P Global Ratings. Αυτή η κίνηση έγινε παρόλο που το Ισραήλ μπορεί να τηρεί εντός προθεσμιών τις υποχρεώσεις του εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων.

Παράλληλα ο οίκος εξήγησε και τον λόγο που προχώρησε στην υποβάθμιση.  Ο πρόσφατος πόλεμος του Ισραήλ με το Ιράν μεγεθύνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ήταν ήδη υψηλοί για το Ισραήλ σημείωσε ο οίκος.  Με αυτόν τον τρόπο ο S&P Global Ratings αφήνει να εννοηθεί πως είναι πιθανό να υπάρξει προσεχώς νέα αναβάθμιση της οικονομίας του  Ισραήλ. Eπίσης o oίκος ανέφερε σε ανακοίνωση πως το outlook του Ισραήλ παραμένει αρνητικό, ωστόσο η αξιολόγησή του θα επανεξεταστεί εκ νέου στις 10 Μαΐου σύμφωνα με το finance.yahoo.com που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg.

Τι λένε οικονομολόγοι

Για την οικονομία του Ισραήλ μίλησε και ο οικονομολόγος της Wells Fargo & Co στη Νέα Υόρκη και αρμόδιος για θέματα στρατηγικής νομισμάτων,  Brendan McKenna. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ισραήλ ενδέχεται να αυξηθούν στο 5% και το σέκελ θα αντιμετωπίσει εν μέρη τις πιέσεις από την υποβάθμιση αυτή, είπε.

Μεταξύ άλλων ο  S&P  εκτίμησε πως το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του Ισραήλ θα διευρυνθεί στο 8% του ΑΕΠ  το 2024, κυρίως λόγω των υψηλότερων αμυντικών δαπανών. Τα μεγαλύτερα ελλείμματα ενδέχεται να συνεχιστούν μεσοπρόθεσμα και το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να κορυφωθεί στο 66% του ΑΕΠ το 2026, είπε ο οίκος .Βασικό πλεονέκτημα του Ισραήλ είναι το ισοζύγιο πληρωμών του σημείωσε η S&P και πρόσθεσε πως αυτό γίνεται λόγω των πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών επί δεκαετές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.