Σοβαρός πονοκέφαλος για τον Ολάντ οι οργισμένοι Γάλλοι αγρότες

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε εν μέσω αποδοκιμασιών με εξαγριωμένους αγρότες κατά την έναρξη του ετήσιου Αγροτικού Συνεδρίου συναυλία το Σάββατο (27 Φεβρουαρίου) στο Παρίσι, προωθώντας το θέμα στην ημερήσια διάταξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Τα τηλεοπτικά κανάλια στη Γαλλία έδειξαν εικόνες αγροτών να αποδοκιμάζουν έντονα τον Γάλλο Πρόεδρο ενώ σημειώθηκαν και μικροσυμπλοκές.

«Ακούω τις κραυγές αγωνίας», υπογράμμισε ο Ολάντ. «Προτιμώ η οργή αυτή να εκφραστεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και όχι έξω από αυτό».

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατηγόρησε τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί πώς επέτρεψε ο τομέας αυτός να απορρυθμιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και υποσχέθηκε να φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.

«Μπορώ να καταλάβω την οργή, όταν οι κρίσεις είναι τόσο πολλές και επαναλαμβανόμενες. Αλλά αυτές οι κρίσεις έχουν μια αιτία – είναι η απελευθέρωση και η αντίληψη ότι οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης θα πρέπει να καθορίσουν τις τιμές. Ας πάρουμε το παράδειγμα των ποσοστώσεων γάλακτος. Ποιος το τερμάτισε; Ποιος πήρε την απόφαση αυτή πριν από το 2012, με τις συνέπειες που αντιμετωπίζουμε σήμερα;»,αναρωτήθηκε ο Ολάντ.

Γάλλοι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται ότι χιλιάδες εξ αυτών θα βρεθούν εκτός αγοράς καθώς το ρωσικό εμπάργκο στα δυτικά τρόφιμα και η ύφεση στις παγκόσμιες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων οξύνει τον ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, οι οποίες επωφελούνται από τη μείωση των φόρων και των αυστηρών ρυθμίσεων.

Ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, συναντήθηκε με τον Λε Φολ και τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουελ Βαλς στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα, με τη δέσμευση να μελετήσει τις γαλλικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης στην αγορά πριν από τη συνάντηση στις 14 Μαρτίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη γεωργική οικονομία της ΕΕ, με παραγωγή αξίας 74 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2014, περίπου το 18% του συνόλου της ΕΕ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ κερδίζει συνήθως λίγες ψήφους μεταξύ των αγροτών, οι οποίοι τείνουν να υποστηρίζουν συντηρητικά κόμματα και στρέφονται όλο και περισσότερο προς το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν.

Πηγή: EurActiv

Exit mobile version