Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζωρτζ Σόρος παρομοίασε σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα με αυτή που επικρατούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την περίοδο 2007-2008, πριν την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που οδήγησε στην παγκόσμια ύφεση.
Αφορμή στάθηκαν τα στοιχεία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας τον Μάρτιο, τα οποία ερμηνεύτηκαν από επενδυτές και αναλυτές ως «καμπανάκι κινδύνου», αφού η συσσώρευση χρέους συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Πιο συγκεκριμένα, οι νέες πιστώσεις στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου- ανήλθαν τον Μάρτιο στα 362 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Asia Society στη Νέα Υόρκη, ο Τζωρτζ Σόρος επισήμανε πως «αυτό που συμβαίνει στην Κίνα θυμίζει παράξενα ό,τι συνέβη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 2007-2008, το οποίο τροφοδοτήθηκε ομοίως από την πιστωτική επέκταση» και προσέθεσε: «Τα περισσότερα από τα χρήματα τα οποία προμηθεύουν οι τράπεζες είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των επισφαλειών, αλλά και προκειμένου να μείνουν οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ζωντανές».