Βέβαιος ότι μετά τις παλινωδίες των τελευταίων εβδομάδων το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα ανακάμψει και θα βρει την παλιά του αίγλη εμφανίστηκε ο υπηρεσιακός πρόεδρος του SPD και μελλοντικός υπουργός Οικονομικών,Όλαφ Σολτς.
Σε συνέντευξή του προς τη γερμανική δημόσια τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης ο Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μετά την αλλαγή ηγεσίας το SPD θα ανακτήσει τις δυνάμεις του.
«Έχουμε το φιλόδοξο στόχο να αναδειχθούμε στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές πρώτη δύναμη και να ορίσουμε τον ή την καγκελάριο», είπε ο νυν δήμαρχος/ πρωθυπουργός του Αμβούργου.
Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο εσωκομματικό «δημοψήφισμα» που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, η συντριπτική πλειονότητα των 463.000 μελών του κόμματος θα εγκρίνει τη νέα κυβερνητική συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.
Τι σημαίνει το τέλος της λιτότητας;
Σημειώνεται ότι ο προσωρινός πρόεδρος του SPD Σολτς προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών στον κυοφορούμενο νέο μεγάλο συνασπισμό. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην έντυπη έκδοση του Spiegel και κληθείς να εξειδικεύσει το προαναγγελθέν από το κόμμα του «τέλος της επιταγής λιτότητας του Β. Σόιμπλε στην ευρωπαϊκή πολιτική», ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απάντησε: «Δυο πράγματα είναι σημαντικά: δεν θέλουμε να υπαγορεύουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πώς θα πρέπει να αναπτύσσονται. Ως προς αυτό έγιναν ασφαλώς λάθη στο παρελθόν. Επίσης θα πρέπει να ασχοληθούμε με το ερώτημα πώς θα διαχειριστούμε τις συνέπειες του Brexit».
Την ίδια ώρα πάντως διεμήνυσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει στο δρόμο των μηδενικών ελλειμμάτων που χάραξε ως υπ. Οικονομικών ο Β. Σόιμπλε. «Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι υπέρ των υγιών δημοσιονομικών», είπε χαρακτηριστικά.
Σε δημοσκοπικό ναδίρ το SPD
Σε τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild πάντως τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζουν τη φθίνουσα πορεία τους. Κατρακυλώντας στο 16,5% το SPD έχει πλέον μια οριακή διαφορά μιάμισης μονάδας από το εθνολαϊκιστικό AfD που με 15% εμφανίζεται σταθερά τρίτη δύναμη.
Απώλειες σημειώνει όμως και η ένωση των Χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU που λαμβάνει 29,5% (-1%) στην πρόθεση ψήφου. Ο μεγάλος συνασπισμός συγκεντρώνει συνεπώς μόλις 46% και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών δεν θα είχε πλέον πλειοψηφία. Οριακή άνοδο καταγράφουν τα ποσοστά των Πρασίνων (Grüne) που λαμβάνουν 13%, της Αριστεράς (Die Linke) που συγκεντρώνει 11,5% αλλά και των Φιλελευθέρων (FDP) που με 10,5% καταλαμβάνουν την τελευταία θέση.
Πηγή Πληροφοριών:Deutsche Welle