Σε μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές ζώνες από πλευρά τηλεθέασης, στην εκπομπή «Maischberger», o «άρχοντας των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών» και ο πιο έμπειρος γερμανός πολιτικός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε χθες βράδυ επί μία ώρα επί παντός του επιστητού: για τα προβλήματα της Ευρώπης, τα Grexit, Brexit, Frexit, το προσφυγικό, τον νέο αμερικανό πρόεδρο, τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, ακόμη και για το ποδόσφαιρο. Αποκάλυψε μάλιστα προς μεγάλη έκπληξη όλων ότι είναι ένθερμος οπαδός της Μπάγιερν Μονάχου.
Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις ειδάλλως…
Σε ό,τι αφορά στην ολιγόπεπτη αναφορά του στην Ελλάδα, δεν ανέφερε τίποτα το νεώτερο που θα μπορούσε να εκπλήξει ένα ευρύτερο ακροατήριο, αλλά οπωσδήποτε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο momentum των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Με τον πιο επίσημο τρόπο επαναφέρει το ενδεχόμενο Grexit στη δημόσια συζήτηση ανάγοντάς το αναπόφευκτα και σε θέμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα, όπως ακριβώς είχε γίνει το 2013 στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητά της, «ειδάλλως δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη…και δεν θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί μέχρι το 2018». Προσθέτει ωστόσο ότι δεν υπολογίζει ότι γίνει Grexit.
Σε ό,τι αφορά το κούρεμα του χρέους παρέπεμψε στις ευρωπαϊκές συμφωνίες που δεν προβλέπουν μια τέτοια δυνατότητα. «Καμιά χώρα της ευρωζώνης δεν επιτρέπεται να εγγυάται για μια άλλη, σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα θα πρέπει η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη» τόνισε προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει και το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος, «κάτι που είναι υπόθεση της Ελλάδας».
«Όχι νέα καμπάνια κατά της Ελλάδας»
Για το χρέος επανέλαβε ότι η εξυπηρέτησή του δεν είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της Ελλάδας γιατί τα επιτόκια είναι χαμηλά, «χαμηλότερα και από αυτά που πληρώνει η Γερμανία για το χρέος της». Το πρόβλημα εστιάζεται, όπως υπογράμμισε, στο ότι η χώρα ζει πέρα από τις δυνατότητες της οικονομίας της και ότι οι συντάξεις είναι υψηλότερες από τον μέσον όρο στην ευρωζώνη. «Γι αυτό υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, με τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική, οι αξιώσεις της πρέπει να προσαρμόζονται στις πραγματικές της δυνατότητές». Ο Σόιμπλε αναφέρθηκε επίσης και στην μη αποτελεσματική διοίκηση, για φόρους που δεν επιβάλλονται σε πολλούς, αλλά και σε ορισμένες θετικές ενδείξεις, όπως το ότι «η οικονομική ανάπτυξη έτρεξε το 2016 καλύτερα από όσο προέβλεψε το ΔΝΤ».
Πρώτες αντιδράσεις από τα λεγόμεα Σόιμπλε καταγράφηκαν από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν, προειδοποίησε τον Σόιμπλε να μην μιλά αρνητικά για την Ελλάδα. «Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο, ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης μπορεί να αποβεί επικίνδυνη», τόνισε ο Όπερμαν στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa και συνέστησε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών «να μην ξαναρχίσει την ίδια δημόσια καμπάνια κατά της Ελλάδας όπως το καλοκαίρι του 2015». Στο ερώτημα για την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Όπερμαν τόνισε ότι είναι “επιθυμητή” στο πλαίσιο της τρόικας διότι το ΔΝΤ διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία στην οικονομική εξυγίανση χωρών σε κρίση. Τάχθηκε ωστόσο υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων «παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της χώρας».
Πηγή: DW