Οι αρχές της Σλοβακίας κατήγγειλαν σήμερα πολλές διεθνείς εταιρείες τροφίμων για τις “ανήθικες πρακτικές” τους, όπως τις χαρακτήρισαν, επειδή χρησιμοποιούν υλικά κατώτερης ποιότητας για τα προϊόντα που προορίζονται για την εσωτερική αγορά, σε σύγκριση με εκείνα που πωλούνται στις γειτονικές χώρες.
Οι καταναλωτικές ενώσεις διαμαρτύρονταν ότι δημοφιλείς μάρκες χρησιμοποιούν υλικά κατώτερης ποιότητας στα προϊόντα που πωλούνται στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, σε σύγκριση με εκείνα που προορίζονται για τη Γερμανία και την Αυστρία. Δεν είχαν όμως πολλές επιλογές, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από τις εταιρείες να αναγράφουν απλώς στις συσκευασίες τα συστατικά του προϊόντος.
Το υπουργείο Γεωργίας της Σλοβακίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να ασκήσει πίεση, σε συνεργασία με άλλες χώρες της ΕΕ, για να σταματήσει αυτήν την πρακτική των εταιρειών: να διαθέτουν δηλαδή τα προϊόντα τους, με την ίδια συσκευασία αλλά με διαφορετικά συστατικά στις “παλιές” και τις “νέες” χώρες της ΕΕ. “Έχουμε μια ενιαία αγορά και είναι ανήθικο να δημιουργούμε δύο κατηγορίες καταναλωτών” τόνισε η υπουργός Γκαμπριέλα Ματέκνα.
Τα μισά από τα 22 προϊόντα που αγοράστηκαν στην Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, και σε δύο αυστριακές πόλεις που απέχουν μόλις 20 χιλιόμετρα, διαφέρουν στη γεύση, την εμφάνιση και τη σύστασή τους αν και η συσκευασία τους είναι η ίδια, υποστηρίζει το υπουργείο που βασίζεται στις εργαστηριακές αναλύσεις του εθνικού οργανισμού ελέγχου ποιότητας των τροφίμων. Για παράδειγμα, το αναψυκτικό πορτοκαλάδας της γερμανικού ομίλου Rewe που πωλείται στη Σλοβακία δεν περιέχει αληθινό χυμό πορτοκαλιού –όπως εκείνο που πωλείται στην Αυστρία– και έχει περισσότερα πρόσθετα και σταθεροποιητές.
“Το επιχείρημα ότι οι καταναλωτές σε διαφορετικές περιοχές προτιμούν διαφορετικές γεύσεις δεν στέκει επειδή οι Σλοβάκοι καταναλωτές σίγουρα δεν προτιμούν τεχνητά γλυκαντικά και πρόσθετα ή μικρότερη ποσότητα κρέατος σε σύγκριση με εκείνη που περιέχουν τα αυστριακά προϊόντα”, τόνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ματέκνα.
Οι περισσότερες από τις εταιρείες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες να σχολιάσουν τις καταγγελίες του υπουργείου. Όμως ο εκπρόσωπος της Coca-Cola στη Σλοβακία, ο Μάριαν Παβέλκα, είπε ότι οι διαφορετικές γλυκαντικές ουσίες “χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και την χώρα προέλευσης (του αναψυκτικού), των ΗΠΑ”.
Από έρευνες αγοράς στη γειτονική Τσεχία έχει διαπιστωθεί ότι οι τιμές σε διάφορα τρόφιμα είναι χαμηλότερες τόσο στην Τσεχία όσο και στη Σλοβακία, σε σύγκριση με την Αυστρία και τη Γερμανία. Η Πολωνία συνήθως έχει τις φτηνότερες τιμές.