Σιτάρι: Σε υψηλό 5 μηνών η τιμή του

σιτάρι

Στο υψηλότερο επίπεδο των 5 τελευταίων μηνών “σκαρφάλωσε” σήμερα, Τρίτη η τιμή του σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο.

Αυτό συνέβη επειδή υπάρχουν φόβοι για μείωση προμηθειών σιταριού από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως μεταδίδει το report.az. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  του σιταριού αυξήθηκαν σχεδόν κατά 2,6% και ανήλθαν στα 7,7725 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται δε πως η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν από κοινού σχεδόν το 30% των παγκόσμιων αποθεμάτων σιταριού. Υπενθυμίζεται πως η τιμή του σιταριού άρχισε να ανεβαίνει μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για το θέμα αυτό. Αλλά σημαντικές ανησυχίες για τα διεθνή αποθέματα σιταριού έγειρε και το γεγονός ότι ρωσικό drone έπληξε χθες αποθήκη σιτηρών στο λιμάνι της Νότιας Ουκρανίας, Ρένι.

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Στο θέμα του σιταριού αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο σύμφωνα με το www.euronews.com. Μετά  την πρόσφατη “κατάρρευση” της συμφωνίας για τα σιτηρά μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, «οι πιο ευάλωτοι θα πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα», είπε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε πως οι τιμές του σιταριού έχουν σημειώσει αύξηση άνω του 14% από τη Δευτέρα  και μετά την αποχώρηση της Ρωσίας  από τη συμφωνία για το θέμα αυτό. Αύξηση άνω του 10% σημείωσαν και οι τιμές του καλαμποκιού λόγω της εξέλιξης αυτής . Και ζήτησε από την Ρωσική Ομοσπονδία να επιστρέψει στην συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που είχε προτείνει πρόσφατα ο ίδιος.

Ποια ήταν η κατάσταση πριν από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας

Το  edition.cnn.com υπενθυμίζει πως πριν την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας,  η πρώτη ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Λευκός Οίκος  είχε πει ότι η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας ήταν «κρίσιμης σημασίας» για τη μείωση των τιμών των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο οι τιμές αυτές εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ενώ ο παγκόσμιος δείκτης τιμών των τροφίμων που καταρτίστηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάρτιο του 2022, αλλά έκτοτε μειώνεται σταθερά.

 

 

 

 

Exit mobile version