“Σημαντική πρόοδο” διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ στις 21 Ιουνίου.
Στη Σύνοδο αυτή οι ηγέτες αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για τα ζητήματα της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, η Επιτροπή τους καλεί να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά του ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα καθώς και να συμφωνήσουν ως προς το μέγεθός του στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Eπιπροσθέτως, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της τροποποίησης στη Συνθήκη για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε ό,τι αφορά τη σαφή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων παραγόντων, καθώς και τη δυνατότητα προσαρμογής του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων της ΕΕ για τις τράπεζες σύμφωνα με την κοινοτική μέθοδο. Καλούνται επίσης να ενσωματώσουν με την πάροδο του χρόνου τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στο δίκαιο της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την Τραπεζική Ένωση, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ηγέτες πρέπει να καταβάλουν νέες προσπάθειες για την ολοκλήρωσή της, αρχής γενομένης από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης των Καταθέσεων.
Και τέλος, οι ηγέτες καλούνται να επιταχύνουν την πρόοδο στον τομέα της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και να εντείνουν τις εργασίες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.
Αναλυτικά, η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της ότι από τη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ του Δεκεμβρίου 2018 μέχρι σήμερα, έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις σχετικά με τον μελλοντικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα για τη ζώνη του ευρώ, με βάση την πρόταση της Επιτροπής για πρόγραμμα στήριξης των μεταρρυθμίσεων και ως εκ τούτου μια συμβιβαστική λύση είναι πλέον εφικτή και πρέπει να προωθηθεί με αποφασιστικότητα.
Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί συζητήσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ιδίως για τη δημιουργία μηχανισμού ασφαλείας στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης με τη μορφή πιστωτικού ορίου. Ο μηχανισμός ασφαλείας αναμένεται να λειτουργεί ως έσχατη λύση για τη στήριξη της αποτελεσματικής και αξιόπιστης διαχείρισης των τραπεζικών κρίσεων στο πλαίσιο του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης. Θα αποπληρώνεται μέσω συνεισφορών από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.
Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά την περαιτέρω μείωση του κινδύνου στην Τραπεζική Ένωση. Η τελευταία έκθεση προόδου της Επιτροπής δείχνει ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το σύνολο των τραπεζών της ΕΕ συνεχίζει να μειώνεται και έχει υποχωρήσει στο 3,3 % το τρίτο τρίμηνο του 2018, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του προς τα προ της κρίσης επίπεδα. Όσον αφορά το μέλλον, είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος με το κοινό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων για τη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Επιτροπή στην έκθεσή της, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2018 (43,5%), καταγράφοντας ωστόσο μείωση 6,7% από την προηγούμενη χρονιά.
Σε ό,τι αφορά την Ένωση Κεφαλαιαγορών, η Επιτροπή σημειώνει ότι θα προωθήσει την περαιτέρω ολοκλήρωση της αγοράς και θα συμβάλει ώστε οι κεφαλαιαγορές της Ευρώπης να μπορούν να αντιμετωπίσουν μείζονες εσωτερικές ή εξωτερικές προκλήσεις για τη σταθερότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ