Σε νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β. προχωρά η ΕΚΤ

ΕΚΤ

Σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η ΕΚΤ. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη μείωση που γίνεται ύστερα από αυτή του Σεπτεμβρίου αλλά η τρίτη μείωση από τον Ιούνιο. Επίσης επισημαίνεται πως το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο 3%.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί στο 3,25%, το επιτόκιο  των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα υποχωρήσει  στο 3,40% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης  στο 3,65% . Αυτό θα ισχύσει από τις 23 Οκτωβρίου 2024. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για το ποια θα είναι η πορεία  των  επιτοκίων το επόμενο διάστημα σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Για τον πληθωρισμό 

Επίσης η ΕΚΤ αναφέρεται και στον πληθωρισμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να επιτύχει εγκαίρως τον μεσοπρόθεσμο  στόχο του πληθωρισμού στο 2% . Υπενθυμίζεται δε πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 1,7% τον Σεπτέμβριο με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat από 2,2%  που ήταν τον Αύγουστο.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΚΤ εδώ

 

Exit mobile version