Στόχος του Μπερντ Λούκε όταν ίδρυσε το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία το 2013 ήταν να προσελκύσει όσο το δυνατόν ευρύτερο κομματικό ακροατήριο.
Έτσι επέλεξε συνειδητά μία λαϊκιστική πολιτική γραμμή, με πολλές ασάφειες στον προγραμματικό λόγο και ζητήματα που συζητούνταν με ένταση μεταξύ των πολιτών.
Ο επικεφαλής της AfD δεν δίστασε να αναζητήσει μέλη και ψηφοφόρους ακόμη και στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος.
Μία κίνηση που είχε επιτυχία, δεδομένου ότι η βάση υποστηρικτών του κόμματος διευρύνθηκε αισθητά, συμπεριλαμβάνοντας από μορφωμένους φιλελεύθερους επιχειρηματίες μέχρι άκρως συντηρητικά στοιχεία, που ανήκουν στην επονομαζόμενη «νέα δεξιά» του κόμματος.
«Άλμα» στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο Λούκε κατάφερνε να διατηρεί υπό τον έλεγχό του την κατάσταση, συγκεντρώνοντας στο πρόσωπό του σχεδόν όλες τις εξουσίες, παρά την κριτική που δεχόταν για τις μεθόδους του και τους εσωκομματικούς τακτικισμούς του.
Στις Ευρωεκλογές του 2014, η AfD αλλά και ο ίδιος ο Λούκε κατάφεραν να εισέλθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, επικεφαλής υποψήφιοι του κόμματος, πέτυχαν με τη βοήθειά του, αξιοσημείωτα εκλογικά αποτελέσματα σε περισσότερα του ενός γερμανικά κρατίδια. Ωστόσο, στη συνέχεια ο Λούκε άλλαξε στάση, τόσο απέναντι σε θέματα όσο και σε πρόσωπα, χαρακτηρίζοντάς τα επιβλαβή για το κόμμα.
Η βασικότερη αιτία για αυτήν την αλλαγή στάσης εκτιμάται ότι είναι η Φράουκε Πέτρυ, επικεφαλής της AfD στη Σαξονία, η οποία έγινε υπερβολικά ισχυρή για τον πρόεδρο του κόμματος, καλλιεργώντας από το φθινόπωρο του 2014 και μετά ολοένα πιο ανταγωνιστικό κλίμα απέναντι στον Λούκε, ο οποίος δεν ήθελε να μοιράζεται με κανέναν την ηγεσία του κόμματος.
Όπως σχολίασε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk o ευρωβουλευτής του κόμματος Μάρκους Πρέτσελ, «κάποιος (σ.σ. ο Λούκε) που, συμπεριφέρεται με τέτοιον τρόπο σίγουρα δεν μπορεί να ηγείται ενός κόμματος, διότι τα μέλη δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη ότι ηγείται εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του κόμματος και όχι κάποιου πιθανού νέου κόμματος ή συλλόγου».
Η Φράουκε Πέτρυ άρχισε να γίνεται ολοένα πιο διεκδικητική. Σε αντίθεση με τον Λούκε, άρχισε να προσεγγίζει με επιδεικτικό τρόπο μέλη του αντιισλαμικού, ξενοφοβικού κινήματος Pegida. Τότε άρχισαν να διακρίνονται δύο ρεύματα εντός του AfD: ένα πιο μετριοπαθές στρατόπεδο υπό τον Μπερντ Λούκε και ένα πιο αντιδραστικό με εξέχουσα φυσιογνωμία την Πέτρυ.
Ο καθηγητής Οικονομικών Λούκε και πολλά εύπορα στελέχη του AfD στη δυτική Γερμανία δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τις διαμαρτυρίες των δεξιών προλετάριων στους δρόμους κυρίως των ανατολικών γερμανικών κρατιδίων, σε πολλές περιπτώσεις με τις «ευλογίες» της Φράουκε Πέτρυ.
Ορόσημο το κομματικό συνέδριο του Ιουνίου
Ο μεν Λούκε επιχειρεί να υπογραμμίσει τον αστικό χαρακτήρα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, δίνοντας και πάλι περισσότερη έμφαση στο ζήτημα του ευρώ.
Η δε Πέτρυ εξακολουθεί να καλλιεργεί το προφίλ του κόμματος διαμαρτυρίας, παίρνοντας το περασμένο Σαββατοκύριακο και πάλι ανοικτά θέση υπέρ του διαλόγου με τα μέλη του κινήματος Pegida.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της AfD Μάρκους Πρέτσελ, η διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους του κόμματος δεν είναι μία σύγκρουση μεταξύ φιλελεύθερων και συντηρητικών, αλλά όπως εκτιμά, «υπάρχει διαμάχη σε όλα τα στρατόπεδα του κόμματος.
Τα αίτια είναι συχνά προσωπικές φιλοδοξίες και επιθέσεις που συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια και σχετίζονται πολύ λιγότερο με τον πολιτικό προσανατολισμό».
Η εσωκομματική ένταση κορυφώνεται ενόψει του συνεδρίου του κόμματος στις 13 και 14 Ιουνίου στο Κάσελ. Την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα βάρυνε ακόμη περισσότερο και η ίδρυση από τον Λούκε του συλλόγου «Κάλεσμα Αφύπνισης 2015» (Weckruf 2015), κίνηση με την οποία επισήμως επιχειρεί να ανακόψει την περαιτέρω διολίσθηση του κόμματος προς τα δεξιά.
Στο κομματικό συνέδριο η πολιτική ηγεσία της AfD, που σήμερα μοιράζονται επισήμως ο Μπερντ Λούκε, η Φράουκε Πέτρυ και ο Μπιόρν Χόκε, επικεφαλής του κόμματος στη Θουριγγία, αναμένεται να περάσει σε ένα και μόνο πρόσωπο.
Πολλοί εκτιμούν ότι στο Κάσελ θα κορυφωθεί η πολιτική μάχη για την ηγεσία του κόμματος και ειδικότερα η αντιπαράθεση μεταξύ Λούκε και Πέτρυ.
Πηγή: DW