Σε κίνδυνο η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία λόγω Brexit

Ηχηρές προειδοποιήσεις έχουν απευθύνει το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι αυτοκινητοβιομηχανιών για το μέλλον του κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπτωση που η συμφωνία για την έξοδο από την Ε.Ε. δεν περιλαμβάνει διατήρηση της πρόσβασης στην Ενιαία Αγορά, επισημαίνεται σε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο, με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του βρετανικού Συνδέσμου Αυτοκινητοβιομηχανιών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT) δήλωσε ότι οι προοπτικές για τον κλάδο, εκτός ενιαίας αγοράς, θα είναι αρνητικές, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 57,3% των εξαγωγών αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικά 502.647 αυτοκίνητα, κατευθύνθηκαν προς την ΕΕ. Για ορισμένα εργοστάσια, όπως το εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland και της Toyota στο Burnaston, Derbyshire, το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο, πέριξ του 80%.

Σύμφωνα με την SMMT, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε δασμούς, καθώς τα εξαρτήματα και τα τελικά προϊόντα μπορεί να απαιτηθεί να διασχίσουν το κανάλι της Μάγχης αρκετές φορές στο πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Jaguar Land Rover, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει αριθμού αυτοκινήτων, έχει ανακοινώσει ότι η εισαγωγή δασμών θα καταστήσει την επιχείρηση μη ανταγωνιστική και θα θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας . Η JLR υποστηρίζει ότι περίπου 300.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτώνται από τις εξαγωγές , προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις Jaguar στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις της Land Rover αυξήθηκαν 20%.

Εάν επιβληθούν δασμοί στο εμπόριο ΗΒ – ΕΕ, η JLR θα πληγεί διττά, καθώς μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας είναι στην Ευρώπη – περίπου 40% των εισροών της.

Εξάλλου, η έλλειψη εξειδικευμένων μηχανικών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσει , πάση θυσία, πρόσβαση στο παγκόσμια αγορά εργασίας .

Οι αυτοκινητοβιομήχανοι ανησυχούν, εξάλλου, για τις επιπτώσεις στην ικανότητα των εταιρειών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσελκύσουν νέες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων που έχουν οδηγήσει στην αναγέννηση της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας έχει πραγματοποιηθεί με δεδομένη την πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Καθώς ο προγραμματισμός για τα νέα μοντέλα απαιτεί χρόνο και οι επενδυτικές αποφάσεις λαμβάνονται αρκετά χρόνια πριν από την έναρξη της παραγωγής, η αβεβαιότητα και η πιθανότητα επιβολής δασμών δρουν ως ανασταλτικός παράγοντας για την επιλογή μιας μονάδας παραγωγής στο ΗΒ.

H Nissan, π.χ., καθυστερεί την υλοποίηση νέων επενδύσεων στο εργοστάσιο του Sunderland, μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η μονάδα παραγωγής στο Sunderland παράγει το 1/3 της συνολικής εγχώριας παραγωγής, εκ των οποίων 80% εξάγεται, κυρίως στην Ε.Ε.. Επίσης, απασχολεί σχεδόν 7.000 άτομα, και υποστηρίζει περαιτέρω 20.000 στην τοπική αλυσίδα εφοδιασμού, αποτελώντας το πιο αποτελεσματικό και κερδοφόρο εργοστάσιο στην Ευρώπη για τον όμιλο.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. της Nissan, κ. Ghosn, οι μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την αποσαφήνιση της σχέσης Η.Β με την ΕΕ και από τη θέληση της βρετανικής κυβέρνησης να αντισταθμίσει πιθανές αρνητικές συνέπειες, δεσμευόμενη ότι θα αποζημιώσει την εταιρεία, σε περίπτωση που επιβληθούν δασμολογικές επιβαρύνσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Τoyota, η οποία εξάγει άνω του 80% της παραγωγής της στην ΕΕ, δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις για μείωση του κόστους, αν επιβληθούν δασμοί της τάξεως του 10%.

Σύμφωνα με ανάλυση της IHS Markit, η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ μπορεί να κοστίσει στις αυτοκινητοβιομηχανίες περίπου 2,8 εκατομμύρια πωλήσεις ελαφρών οχημάτων μέχρι το 2018


Exit mobile version