Σε δεύτερη μείωση επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η ΕΚΤ-Τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες

ΕΚΤ

Σήμερα, Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει εκ νέου η ΕΚΤ για το θέμα των επιτοκίων. Μάλιστα η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει σήμερα βασικό της επιτόκιο κατά 0,25%, όπως είχαν εκτιμήσει οι περισσότεροι οικονομολόγοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Αυτή θα είναι η δεύτερη μείωση επιτοκίων που θα γίνει από την ΕΚΤ σε περίπτωση που επικρατήσει αυτό το σενάριο. Εάν όμως επαληθευτούν οι προσδοκίες της αγοράς και η ΕΚΤ προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, τότε το επιτόκιο καταθέσεων (βασικό επιτόκιο) θα ανέλθει στο 3,5%, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,65% (δηλαδή η μείωση θα είναι μεγαλύτερη – της τάξεως του 0,6%) ενώ το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης θα πάει στο 3,9%.

Υπενθυμίζεται δε πως σήμερα το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο 3,75%, ενώ το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησηςστο 4,25% και εκείνο της οριακής αναχρηματοδότησης στο 4,5%. Με άλλα λόγια τα δύο πρώτα επιτόκια διαφέρουν μεταξύ τους κατά 0,5%, ενώ πρόθεση της ΕΚΤ είναι η διαφορά αυτή να περιοριστεί σταθερά στο 0,15%. Επίσης επισημαίνεται πως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ – το οποίο βοηθά στην τιμολόγηση όλων των ειδών τα δάνεια και τα στεγαστικά δάνεια σε ολόκληρο το μπλοκ – βρίσκεται επί του παρόντος στο 3,75%.

Τι λένε οι οικονομολόγοι για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Για τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ αναφορικά με τα θέμα των επιτοκίων μίλησαν οικονομολόγοι στο www.cnbc.com. Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση της θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητη είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding.

Σχεδόν όλοι οι πρόσφατοι ομιλητές της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν πως θα ήθελαν η Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια της στη συνεδρίαση της Πέμπτης συμπλήρωσε και ανέφερε ενδεικτικά πως σύμμαχος στην απόφαση αυτή είναι και ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, που συγκαταλέγεται στα “γεράκια ” της ΕΚΤ. Όπως είπε πρόσφατα ο Joachim Nagel θα τασσόταν υπέρ στο να προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων η ΕΚΤ σε περίπτωση που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το επέτρεπαν αυτό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν είπε πως έχει προβληματιστεί με το εάν η Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Την άποψη αυτή ενστερνίζονται και κάποιοι άλλοι οικονομολόγοι.  Ενώ τον περασμένο μήνα ο ίδιος είχε πει πως δεν είναι  δεδομένο πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2% και πως υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί  ο στόχος της ΕΚΤ . Και συνέχισε λέγοντας πως ενδέχεται να υπάρξει φαινόμενο «χρόνιου» πληθωρισμού εάν η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί τα επιτόκια της για  μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ υψηλά επίπεδα, συμπλήρωσε.

Το ερώτημα 

Σύμφωνα με το www.cnbc.com το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι πως εάν σταματήσει η ΕΚΤ την πολιτική της για τα επιτόκια τον Οκτώβρη σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών  τι ακολουθήσει μετά.  Υπενθυμίζεται πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των επιτοκίων της ΕΚΤ θα συναντηθούν στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας τον Οκτώβριο.

Τι θα σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ για τους δανειολήπτες

Από τις νέες μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να επωφεληθούν μεταξύ άλλων οι δανειολήπτες των επιχειρηματικών δανείων. Οι παραπάνω αναμένεται να έχουν μια μικρή ελάφρυνση στη δόση του δανείου τους . Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα νέα επιχειρηματικά δάνεια έχουν ως βάση αναφοράς το euribor και έτσι η μείωση κατά 0,25% θα αποτυπωθεί άμεσα σε αυτούς. Αυτό ισχύει και για τα δάνεια που  συνδέονται με ειδικά προγράμματα, όπως της ΕΤΕΠ ή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αυτά συνδέονται με το euribor. Διευκρινίζεται πως αυτό δεν αφορά τα δάνεια του  Ταμείου Ανάκαμψης.

Ενώ όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια και εφ’ όσον δεν είναι με σταθερό επιτόκιο ή συνδέονται με το euribor ή το επιτόκιο της ΕΚΤ, η μείωση μπορεί να αποτυπωθεί άμεσα στο τελικό επιτόκιο ανάλογα με την πολιτική κάθε τράπεζας αλλά με δεδομένο ότι τα κυμαινόμενα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια είναι σήμερα πάνω από 10%, η διαφορά στη δόση θα είναι ανεπαίσθητη.

Εάν όμως ένα καταναλωτικό δάνειο είναι με υποθήκη, τότε το τελικό επιτόκιο έχει ως βάση αναφοράς συνήθως το επιτόκιο της ΕΚΤ και έτσι τα δάνεια αυτά θα γίνονται φθηνότερα κάθε φορά που μειώνονται τα επιτόκια της ΕΚΤ.

Για τα στεγαστικά δάνεια

Οι νέες μειώσεις επιτοκίων της  ΕΚΤ δεν επηρεάζουν το 90% των νέων εκταμιεύσεων στεγαστικών δανείων. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι σταθερό επιτόκιο, καθώς αυτό δεν συνδέεται με αυτό της EKT ή του euribor. Ενώ οι πολίτες που έχουν νέα στεγαστικά δάνεια θα δουν άμεσα τη μείωση του 0,25%.  Αυτό αφορά σχεδόν το 10% των δανειοληπτών.

Υπενθυμίζεται πως  τα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν στους πολίτες  πριν από το 2022 και με κυμαινόμενο επιτόκιο,  αυτά έχουν «παγώσει» στα επίπεδα του Μαρτίου του 2023. Δηλαδή είναι μεταξύ 2,70% – 2,85% εάν το επιτόκιο αναφοράς είναι το euribor ή στο 3,30% εάν το επιτόκιο αναφοράς είναι αυτό της ΕΚΤ.  Με δεδομένο ότι το euribor διαμορφώνεται τώρα σχεδόν  στο 3% και το επιτόκιο αναφοράς ακόμη και μετά τη μείωση της ΕΚΤ είναι σήμερα 4%, τα επιτόκια αυτά είναι φθηνότερα από τα επίσημα επιτόκια βάσης και άρα δεν μεταβάλλονται.

 

 

 

 

Exit mobile version