Σε ακτιβιστές και την Cumhuriyet το Εναλλακτικό Νομπέλ

Μια από τις οργανώσεις που απέσπασε την τιμητική διάκριση είναι η Syria Civil Defence. Πρόκειται για μια ομάδα 3.000 περίπου ατόμων από τη Συρία, οι οποίοι προσφέρουν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες σε βομβαρδισμένες περιοχές της πολύπαθης χώρας. Συγκεκριμένα αναζητούν επιζώντες στα ερείπια και είναι συνήθως οι πρώτοι που προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και μεταφέρουν τους τραυματίες σε νοσοκομεία.

«Η επιτροπή τιμά τους εθελοντές με τα λευκά κράνη για το απαράμιλλο θάρρος τους, το αίσθημα αλληλεγγύης και την ανθρωπιά τους, το ότι προσπαθούν να σώσουν άμαχους από την καταστροφή του πολέμου», λέει ο διευθυντής του ιδρύματος Όλε φον Έξκουλ.

Βραβείο στην ερευνητική δημοσιογραφία


Η επιτροπή τιμά φέτος και την αιγύπτια ακτιβίστρια Μόζν Χασάν και την οργάνωσή της «Nazra» η οποία «σε εποχές αμείωτης βίας, κακοποίησης και ρατσισμού μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών». Το τρίτο πρόσωπο που τιμάται είναι η ρωσίδα ακτιβίστρια Σβετλάνα Γκανουσκίνα η οποία μέσω της οργάνωσής της βοηθά εδώ και δεκαετίες μετανάστες, πρόσφυγες και εθνικές μειονότητες. Και οι δυο ακτιβίστριες κατηγορούνται στις χώρες τους ότι χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και πως υπονομεύουν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Αιγύπτου και της Ρωσίας αντίστοιχα.

Την ίδια κατηγορία, ότι δηλαδή εξυπηρετεί τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων που θέλουν να βλάψουν τη χώρα, αντιμετωπίζει και η τουρκική Cumhuriyet. «Απονέμουμε το βραβείο στην τουρκική εφημερίδα επειδή υπηρετί χωρίς φόβο την ερευνητική δημοσιογραφία. Παρά την καταπίεση, τη λογοκρισία, τις συλλήψεις και τις απειλές, η εφημερίδα μάχεται για την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου», λέει ο Όλε φον Έξκουλ.

125 υποψήφιοι από 50 χώρες


Για την επιτροπή των βραβείων το έργο της επιλογής των νικητών ήταν κάθε άλλο παρά εύκολο. Οποιοσδήποτε -εκτός από μέλη της επιτροπής και συνεργάτες του ιδρύματος- μπορεί να προτείνει υποψηφίους. Φέτος υπήρξαν 125 υποψήφιοι από 50 χώρες για τα εναλλακτικά Νομπέλ.

«Η κεντρική ιδέα των βραβείων είναι ότι θέλουμε να τιμούμε ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται υποδειγματικά στην εξεύρεση λύσεων για επείγοντα παγκόσμια προβλήματα», εξηγεί ο Όλε φον Έξκουλ.

Και για την ιστορία: αρχικώς ο ιδρυτής του ιδρύματος Τζέικομπ φον Έξκουλ είχε προτείνει στην επιτροπή των Νομπέλ να στηρίξει οικονομικά δυο νέα βραβεία: ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβάλλοντος. Όταν η επιτροπή αρνήθηκε, ο Γερμανοσουηδός συγγραφέας αποφάσισε να συστήσει το δικό του ίδρυμα και να απονέμει τα δικά του βραβεία που έγιναν γνωστά ως Εναλλακτικά Νομπέλ. Απονέμονται από το 1980 σε ανθρώπους που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: DW

Exit mobile version