Quantcast
Ρωσία: Συρρικνώθηκε ο ΡΜΙ υπηρεσιών τον Δεκέμβριο - enikonomia.gr
share

Ρωσία: Συρρικνώθηκε ο ΡΜΙ υπηρεσιών τον Δεκέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Η συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης προκάλεσε την συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, των ρωσικών υπηρεσιών, από εστιατόρια μέχρι τηλεπικοινωνίες, σε ένα περαιτέρω πλήγμα σε μια οικονομία που αγωνίζεται για να αποφύγει ένα δεύτερο συνεχόμενο έτος ύφεσης.

Ο ρωσικός ΡΜΙ υπηρεσιών υποχώρησε στις 47,8 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 49,8 μονάδες το Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Markit Economics. Οι μέσες εκτιμήσεις επτά οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, έκαναν λόγο για 48,3 μονάδες, χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

“Η τελευταία πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας προήλθε από την περαιτέρω συρρίκνωση των νέων δραστηριοτήτων”, τονίζει οικονομολόγος της Markit.

Οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους, λόγω της υποχώρησης των τιμών πετρελαίου παγκοσμίως που έπληξαν την οικονομία του μεγαλύτερου εξαγωγέα ενέργειας παγκοσμίως και την υποχώρηση του ρουβλίου.

Μια κατάρρευση στις πωλήσεις λιανικής έγινε απροσδόκητα πιο βαθιά το Νοέμβριο, υποχωρώντας 13,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και αποτελεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1999.

Το ρούβλι έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% σε σχέση με το δολάριο φέτος, ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 15% το Νοέμβριο αφού διαμορφώθηκε σε υψηλό 13 ετών, στο 16,9%, τον Μάρτιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.