Ο απερχόμενος πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Άιβαν Ρότζερς δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικοί στόχοι για το Brexit της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ήταν άγνωστοι στους εκπροσώπους της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, μετέδωσε το BBC.
Σε επιστολή του προς την ομάδα των συνεργατών του στους οποίους ανακοίνωνε την παραίτησή του λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την αναμενόμενη έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ, ο Ρότζερς αναφέρει ότι το Λονδίνο στερείτο έμπειρους διαπραγματευτές και τους καλούσε να αντιτάσσονται στις “μπερδεμένες σκέψεις”.
“Ελπίζω να συνεχίσετε να αντιτάσσεστε στα αβάσιμα επιχειρήματα και στις μπερδεμένες σκέψεις και ότι ποτέ δεν θα φοβηθείτε να πείτε την αλήθεια στους έχοντες την εξουσία”, ανέφερε ο Ρότζερς στην επιστολή του, η οποία δημοσιεύτηκε ολόκληρη από το BBC.
Πέραν των γενικών σχολίων για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας για τη χώρα όταν θα αποχωρήσει από την ΕΕ, η Μέι έχει αποκαλύψει ελάχιστα σχετικά με τους διαπραγματευτικούς της στόχους υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να αποδυναμώσει την θέση της ανοίγοντας όλα τα χαρτιά της.
Ο Ρότζερς υπαινίχθηκε ότι ακόμη και η πρώην ομάδα συνεργατών του, η οποία θα παίξει κομβικό ρόλο στις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με τα 27 άλλα μέλη της ΕΕ, αγνοεί τις προθέσεις της κυβέρνησης.
“Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιούς διαπραγματευτικούς στόχους θα ορίσει η κυβέρνηση για τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά το Brexit”, έγραψε ο Ρότζερς.
Ο ίδιος τόνισε τη σπουδαιότητα της τεχνογνωσίας και της λεπτομερούς γνώσης των θέσεων των διαπραγματευτών στην άλλη πλευρά του τραπεζιού και την αιτιολογία τους, λέγοντας ότι πολλές μελλοντικές ευκαιρίες θα εξαρτώνται από “την ακριβή μορφή των συμφωνιών που θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε”.
“Αντίθετα με τις απόψεις ορισμένων, το ελεύθερο εμπόριο δεν συμβαίνει έτσι απλά όταν δεν έχει παρεμποδιστεί από τις αρχές”, έγραψε ο Ρότζερς αφήνοντας αιχμές για τη δήλωση του Λάιαμ Φοξ, του υπουργού Εμπορίου, ότι το ελεύθερο εμπόριο άνθισε όταν βγήκαν από τη μέση οι κυβερνήσεις.
“Το να αυξήσουμε την πρόσβαση σε άλλες αγορές και τις επιλογές των καταναλωτών στις δικές μας (αγορές) εξαρτάται από τις (εμπορικές) συμφωνίες– πολυμερείς, πλειομερείς, διμερείς– που επιτυγχάνουμε και από τους όρους στους οποίους συμφωνούμε”.
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η αποχώρησή του Ρότζερς συνδέεται με την επιδείνωση των σχέσεών του με ορισμένα μέλη της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση του Brexit. Τον περασμένο μήνα ο Ρότζερς βρέθηκε στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης αφού διέρρευσαν στον Τύπο οι δηλώσεις που έκανε τον Οκτώβριο ενώπιον βρετανών υπουργών.
Φέρεται να τους εξήγησε τότε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θεωρούν πως μια νέα εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου δεν πρόκειται να υπογραφεί πριν από τις αρχές ή ακόμη και τα μέσα της δεκαετίας του 2020.
Ο Ρότζερς φέρεται επίσης να είπε ότι αυτή η μελλοντική συμφωνία μπορεί να απορριφθεί τελικά από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει διαβεβαιώσει ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας –ξεκινώντας έτσι τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση– πριν από τα τέλη Μαρτίου.