Ρωσία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών αυξάνει η Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο – Τι λένε οι οικονομολόγοι για τον πληθωρισμό

Τράπεζα

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2022 “σκαρφάλωσε” σήμερα το βασικό επιτόκιο της  Κεντρικής Τράπεζας στην Ρωσία.

Όπως μεταδίδει το Reuters.com  η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε σήμερα κατά 200 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο και ανήλθε στο 18% προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό και την “υπερθέρμανση” της οικονομίας. Η κίνηση αυτή της τράπεζας έφερε το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 και πλέον ετών ενώ σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή η τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται δε πως η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια στο 20% ως μια κίνηση έκτακτης ανάγκης μετά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων από το Κρεμλίνο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Υπενθυμίζεται δε πως  η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια της κατά 850 μονάδες βάσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η επόμενη συνεδρίαση και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 13 Σεπτεμβρίου θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας  για το θέμα των επιτοκίων.  Επίσης επισημαίνεται πως  ο πληθωρισμός της χώρας  “τρέχει” με ρυθμούς υψηλότερους από τις προβλέψεις που είχε κάνει τον Απρίλιο η κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Επιπλέον η ρυθμιστική αρχή αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό της χώρας για το 2024 και τον ανέβασε στο  6,5% με 7 % ενώ εκτιμά για το 2025 πως αυτός θα μειωθεί στο 4% με 4,5%. Σημειώνεται δε πως ο στόχος είναι να φτάσει ο πληθωρισμός της Ρωσίας στο 4%. Για να επιστρέψει ο πληθωρισμός της Ρωσίας στα επίπεδα του στόχου 4% θα πρέπει να υπάρξουν πιο αυστηροί νομισματικοί όροι από ό,τι το προηγούμενο διάστημα είπε η κεντρική τράπεζα της χώρας και πρόσθεσε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αυξηθούν περαιτέρω τα βασικά επιτόκια της τράπεζας στις επόμενες συνεδριάσεις .

Ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο πληθωρισμός του της χώρας θα παραμείνει φέτος  πολύ πάνω από τον στόχο του 4% της κεντρικής τράπεζας .

 

 

 

Exit mobile version