Quantcast
Ρωσία: Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη—Σε... γραμμή Μόσχας ο Ερντογάν - enikonomia.gr
share

Ρωσία: Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη—Σε… γραμμή Μόσχας ο Ερντογάν

δημοσιεύτηκε:

Για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ευθύνονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Όπως εκτίμησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, οι ΗΠΑ δημιούργησαν την κρίση στις προμήθειες φυσικού αερίου που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, επειδή ώθησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες προς το «αυτοκτονικό» βήμα να διακόψουν την οικονομική και ενεργειακή τους συνεργασία με τη Μόσχα.

Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει ώστε ο αγωγός Nord Stream να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία και να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στο Reuters: «Ακούστε, μου κάνετε ερωτήσεις τις απαντήσεις στις οποίες γνωρίζουν την απάντηση ακόμη και τα παιδιά: αυτοί που το ξεκίνησαν πρέπει να το σταματήσουν».

Η Ζαχάροβα εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ επεδίωκαν εδώ και καιρό να διαρρήξουν τις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως  Γερμανία, αν και η Μόσχα έχει υπάρξει για αυτές αξιόπιστος πάροχος ενέργειας επί 10ετίες.

«Επικράτησε η κυριαρχία της Ουάσινγκτον», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ.

«Στην ΕΕ ανήλθαν στην εξουσία πολιτικές δυνάμεις που παίζουν τον ρόλο των προβοκατόρων», πρόσθεσε. «Είναι εντελώς αυτοκτονικό, αλλά φαίνεται ότι θα το πάνε μέχρι το τέλος», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Ερντογάν για ενεργειακή κρίση: «Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε»

«Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε. Η στάση της Ευρώπης έναντι του κ. Πούτιν και οι κυρώσεις τον οδήγησαν, είτε το θέλουμε είτε όχι, να πει: ‘Αν κάνετε έτσι, θα κάνω αυτό » είπε σε συνέντευξη  Τύπου που παραχώρησε  στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την ενεργειακή κρίση  που αντιμετωπίζει η Ευρώπη

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τα όπλα που έχει στην κατοχή του, κατά πρώτο λόγο αυτά του φυσικού αερίου. Δεν το επιθυμούμε, όμως πιστεύω πως η Ευρώπη θα έχει σοβαρά προβλήματα αυτό το χειμώνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν θα έχει «τέτοια προβλήματα».

Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Μολονότι προμήθευσε στο Κίεβο μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την έναρξη της επίθεσής της στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου μια συμφωνία για εν μέρει πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις στην Τουρκία μέσω του αγωγού αερίου TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.

Το 2021 η Ρωσία εξασφάλισε περίπου το 1/4 των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και 45% των αγορών της φυσικού αερίου.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.