Ρωσία: Διευκρινίσεις Πούτιν για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Ρωσία

Η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι στο σύνολο της απολύτως σταθερή, ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση που είχε με με κυβερνητικά στελέχη.

Η Ρωσία έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και είναι σ’ ένα «απαιτούμενο επίπεδο» είπε και προσέθεσε  πως : «όλες οι ενέργειες μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις εθελούσιες περικοπές παραγωγής, συνδέονται ακριβώς με την ανάγκη να διατηρηθεί ένα συγκεκριμένο περιβάλλον τιμών στις παγκόσμιες αγορές, για διάλογο και επαφές με τους εταίρους μας στον ΟΠΕΚ+».

 Τα στοιχεία για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ, IEA) ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έφθασαν τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδό τους από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία παρά τις βαριές δυτικές κυρώσεις, καθώς ανήλθαν σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ρωσικές εξαγωγές έφθασαν τα 8,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα καθώς η χώρα δεν πραγματοποίησε την απειλή της να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, συμπληρώνει ο Οργανισμός.

«Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τον όγκο παραγωγής της για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων» τόνισε ο ΔΟΕ.

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιό της, η Ρωσία έχει καταφέρει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της προς άλλες χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία…), όμως η Μόσχα « φαίνεται πως δυσκολεύεται λίγο να βρει αγοραστές για το αργό της και τα πετρελαϊκά προϊόντα της», αναφέρθηκε στην έκθεση.

«Τον Απρίλιο, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους μετά την εισβολή, στα 8,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα» (συνυπολογίζοντας τα προϊόντα διύλισης), γράφει ο ΔΟΕ. Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει αύξηση εσόδων «κατά 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια», στα 15 δισ. δολάρια.

Στην έκθεση τόνισε παράλληλα «ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης η οποία υπερέβη τις προσδοκίες» με «απόλυτο ρεκόρ το Μάρτιο στα 16 δισ. βαρέλια την ημέρα» για την ασιατική χώρα, δεύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

 

 

Exit mobile version