Riksbank: Η σουηδική κορώνα παραμένει ισχυρή

Η σουηδική κορώνα κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση με την απειλή μιας μεγάλης ανατίμησης να θέτει σε κίνδυνο τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη, τόνισε ο υποδιοικητής της Riksbank, Per Jansson.

Η τράπεζα χρειάζεται να προετοιμαστεί προκειμένου να αποτρέψει μια σφοδρή ανατίμηση «πριν να είναι πολύ αργά», επεσήμανε ο τραπεζίτης σήμερα. Η αποτυχία να δράσει, μπορεί να σημαίνει πως οι προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη περίπου 4% «μπορούν να ξεχαστούν», πρόσθεσε.

Μεταξύ των 10 νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg, η σουηδική κορώνα σημειώνει τις ισχυρότερες επιδόσεις –με εξαίρεση το γεν. Στο μεταξύ η Riksbank επέκτεινε αυτό το μήνα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια περαιτέρω ανατίμηση του νομίσματος. Το βασικό της επιτόκιο παρέμεινε στο -0,5%.

Η Jansson τόνισε ότι η κορώνα ανεβαίνει γρηγορότερα απ’ ότι είχε προβλέψει η τράπεζα και ότι ο ίδιος ήλπιζε σε ένα πιο αδύναμο νόμισμα μετά την ανακοίνωση των επιπρόσθετων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στις 21 Απριλίου.

Exit mobile version