Η έρευνα του ΝΑΤΟ για το επεισόδιο που είχε διαδραματιστεί ανάμεσα σε γαλλικά και τουρκικά πλοία στις 10 Ιουνίου χαρακτηρίστηκε ως “εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα προκειμένου να τεθεί στη δημόσια συζήτηση, ενώ δεν αποδίδει ευθύνες ούτε στο Παρίσι, ούτε και στην Άγκυρα. Αυτό αναφέρουν διπλωμάτες μιλώντας στο Reuters και όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το συγκεκριμένο ζήτημα καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία και στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τον ενεργειακό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με την επικεφαλής της συμμαχίας, τις ΗΠΑ. Τι είχε συμβεί όμως, το καλοκαίρι ανάμεσα σε Τουρκία και Γαλλία;
Στις 10 Ιουνίου γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του NATO επιχείρησε να επιθεωρήσει εμπορικό πλοίο με σημαία Τανζανίας, για το οποίο υπήρχαν υπόνοιες πως μεταφέρει παράνομο οπλισμό στη Λιβύη. Οι Γάλλοι υποστηρίζουν πως η φρεγάτα τους παρενοχλήθηκε από πλοία του τουρκικού στόλου που συνόδευαν το εμπορικό, κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβίασε το εμπάργκο του ΝΑΤΟ για εξοπλιστικές προμήθειες. Η Τουρκία το αρνείται και αποδίδει το θερμό επεισόδιο στους Γάλλους, μιλώντας για «γαλλική επιθετικότητα».
Τώρα φαίνεται απίθανο η έρευνα να οδηγήσει στην επίλυση της διαμάχης, όπως αναφέρει το Reuters. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έρευνα τελείωσε, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
“Το έβαλαν κάτω από το χαλί” σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ ένας άλλος υποστήριξε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να κρατήσει την Τουρκία στο πλευρό του έχει να κάνει με τη στρατιωτική επιρροή της και τη στρατηγική θέση της. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε προθυμία από το ΝΑΤΟ να της κουνήσει το δάχτυλο. Έτσι και οι δύο πλευρές, Γαλλία και Τουρκία ισχυρίζονται ότι “νίκησαν” και τα πυρά συνεχίζονται εκατέρωθεν.
Μακρόν και Ερντογάν βρίσκονται σε διαμάχη για την Ελλάδα, η οποία αμφισβητεί, σύμφωνα με το Reuters, το δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει έρευνα για υδρογονάνθρακες σε ύδατα που αξιώνουν Ελλάδα και Κύπρος. Και εδώ, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα συμβάντα, μέσω συνομιλιών «αποκλιμάκωσης». «Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Κάθε λόγος από το Παρίσι, την Άγκυρα ή την Αθήνα καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους συμμάχους να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις θέσεις τους».
Με πληροφορίες από Reuters