Αντίμετρα κατά των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσουν από κοινού τις επόμενες ημέρες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το www.scmp.com επικαλούμενο σχετικό δημοσίευμα των Reuters.
Μάλιστα το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως το κόστος των πρώτων αυτών αντίμετρων ενδεχομένως να αγγίζει μέχρι και τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εάν η ΕΕ προβεί σε αυτή την κίνηση, τότε αυτό θα σήμαινε πως η Ένωση είναι στο πλευρό της Κίνας και του Καναδά όσον αφορά στην επιβολή δασμών αντιποίνων στις ΗΠΑ και πως θα υπάρξει μια πρώιμη κλιμάκωση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, όπως φοβούνται κάποιοι. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε τα προϊόντα θα γίνουν πιο ακριβά για δισεκατομμύρια καταναλωτές και η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο σε ύφεση.
Σημειώνεται δε πως το μπλοκ των 27 εθνών βρίσκεται αντιμέτωπο με τους εισαγωγικούς δασμούς 25 % σε χάλυβα και αλουμίνιο και αυτοκίνητα και από την Τετάρτη με «αμοιβαίους» δασμούς 20% σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα αγαθά. Οι δασμοί του Τραμπ καλύπτουν περίπου το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και η συνολική αξία τους ανήλθε στα 532 δισ. ευρώ ή 585 δισ. δολάρια πέρυσι. Επίσης ενδέχεται να επιβληθούν δασμοί στον χαλκό, στα φαρμακευτικά προϊόντα, στους ημιαγωγούς και στην ξυλεία.
Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- που συντονίζει την πολιτική της ΕΕ για το εμπόριο, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στα κράτη- μέλη της τη λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα στα οποία προτείνει να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί. Στη λίστα αυτή θα συμπεριληφθούν μεταξύ άλλων το κρέας, τα δημητριακά, το κρασί, το ξύλο, τα ρούχα από τις ΗΠΑ, οι τσίχλες, το οδοντικό νήμα, οι ηλεκτρικές σκούπες και το χαρτί υγείας. Αυτή θα είναι η απάντηση της Επιτροπής στους δασμούς που επιβάλλει ο Τραμπ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.
Πάντως μεγάλη έκταση έχει πάρει το θέμα αναφορικά με την επιβολή δασμών 50% που έχει προτείνει η Κομισιόν στο μπέρμπον. Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει το μπλοκ των 27 εθνών πως εάν γίνει αυτό, τότε θα επιβληθούν αντιδασμοί 200% στα αλκοολούχα ποτά της ΕΕ.
Από την πλευρά τους οι εξαγωγείς κρασιού της Γαλλίας και της Ιταλίας εξέφρασαν την ανησυχία τους ως προς αυτό. Η οικονομία της ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ελεύθερο εμπόριο και η Ένωση θέλει να έχει ευρεία υποστήριξη για οποιαδήποτε απάντηση και εάν λάβει, ώστε να ασκήσει την πίεση στον Τραμπ και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Το Λουξεμβούργο
Τη Δευτέρα θα γίνει στο Λουξεμβούργο η πρώτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών σε επίπεδο ΕΕ, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για τους σαρωτικούς δασμούς. Στη συνάντηση αυτή οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για το εμπόριο των 27 κρατών- μελών της ΕΕ θα συζητήσουν για το θέμα των δασμών αλλά και το ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιδράσουν.
Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν πως ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να σταλεί ένα ενιαίο μήνυμα για την επιθυμία της Ένωσης να διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον για την άρση των δασμών και ότι είναι να έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα εάν δεν το καταφέρει.
« Ο μεγαλύτερος φόβος μας μετά το Brexit ήταν οι διμερείς συμφωνίες , η διάρρηξη της ενότητας αλλά και οι διαπραγματεύσεις που δεν έγιναν μέσα σε 3 έτη ή 4 έτη. Φυσικά, εδώ (εν. τους δασμούς) η ιστορία είναι διαφορετική αλλά ο καθένας θα μπορεί να δει με ενδιαφέρον μια κοινή πολιτική για το εμπόριο» είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Ωστόσο οι απόψεις μεταξύ των μελών της ΕΕ για το θέμα των δασμών διαφέρουν.
Η Γαλλία έχει πει πως η ΕΕ θα πρέπει να εργαστεί πάνω σε ένα πακέτο που θα ξεπερνά τους δασμούς. Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αναστείλουν τις επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι να «ξεκαθαρίσουν τα πράγματα».
Από την πλευρά της η Ιρλανδία έχει ζητήσει να υπάρξει μια «εξετασμένη και μετρημένη» απάντηση για το θέμα των δασμών καθώς το 1/3 των εξαγωγών της αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ιταλία που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ στις ΗΠΑ, έχει αμφισβητήσει για το εάν η ΕΕ θα πρέπει να ανταποκριθεί.
«Η ισορροπία είναι δύσκολη. Τα μέτρα δεν μπορούν να είναι πολύ ήπια προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά όχι και πολύ σκληρά που θα κλιμακώσουν τον πόλεμο » είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.