Η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την διαδικασία μεταρρύθμισης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
«Η μεταρρύθμιση αυτή επείγει όσο ποτέ, όπως διαπιστώσαμε και τις τελευταίες ώρες», δήλωσε ο Ρέντσι, σε ευθεία αναφορά στην αυτοκτονία του ιταλού συνταξιούχου Λουιτζίνο Ντ΄Άντζελο, από την πόλη Τσιβιταβέκια, ο οποίος έχασε πάνω από 100.000 ευρώ σε ομόλογα λόγω της «διάσωσης» της τράπεζας Banca Etruria, η οποία κινδύνευε να χρεοκοπήσει.
Ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας Σαλβατόρε Ρόσι, αναφερόμενος στους όρους της «διάσωσης» αυτής, οι οποίοι υποχρέωσαν και τους πελάτες να αναλάβουν σημαντικό μέρος του κόστους, υπογράμμισε:
«Θέλω να αποφύγω να μπω στην γνωστή λογική του παιχνιδιού “Ιταλία κατά Ευρώπης” αλλά ουδείς μπορεί να διαψεύσει ότι υπήρξε διάσταση απόψεων ανάμεσα στις ιταλικές αρχές (αρχίζοντας από την κυβέρνηση της Ρώμης και την Τράπεζα της Ιταλίας) και της Βρυξέλλες, ειδικότερα με την κεντρική διεύθυνση αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού».
Στο μεταξύ, η εισαγγελία της πόλης Τσιβιταβέκια, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, μετά τον θάνατο του Ιταλού συνταξιούχου άρχισε έρευνα κατ’αγνώστων, με την κατηγορία παρότρυνσης σε αυτοκτονία.
Η ιταλική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να καταβληθεί στους πελάτες των τραπεζών που «διασώθηκαν» περίπου το ένα τρίτο των χρημάτων που έχασαν, ποσά τα οποία είχαν επενδύσει σε ομόλογα και μετοχές.
Όμως σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η όλη αυτή υπόθεση, η οποία αφορά, συνολικά, 130.000 πολίτες, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Ρέντσι και στις περιφερειακές εκλογές της ερχόμενης ‘Ανοιξης.