Quantcast
Πύρρειος νίκη για τον Μαριάνο Ραχόι - enikonomia.gr
share

Πύρρειος νίκη για τον Μαριάνο Ραχόι

δημοσιεύτηκε:

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία αναδεικνύουν ως πρώτη δύναμη το Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι (26,8%).

Οι συντηρητικοί ωστόσο χάνουν την πλειοψηφία που διέθεταν στο κοινοβούλιο. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Podemos (21,7%), την τρίτη η Σοσιαλιστές (PSOE) (20,5%), και την τέταρτη η Ciudadanos (15,2%).

Για πρώτη φορά εισέρχονται στο κοινοβούλιο το αριστερό κίνημα των Podemos, που τάσσεται κατά της λιτότητας και θεωρείται αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, τερματίζοντας την περίοδο του δικομματισμού στη χώρα, που ξεκίνησε με τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 1982 και τη νίκη των σοσιαλιστών του Φελίπε Γκονζάλες.

Σύμφωνα πάντα με τα exit poll οι συντηρητικοί καταλαμβάνουν στη νέα βουλή από 114 μέχρι 124 έδρες. Χάνουν όμως την πλειοψηφία για την οποία απαιτούνται 176 έδρες.

Στη δεύτερη θέση έρχονται οι σοσιαλιστές με 79 μέχρι 85 έδρες και ακολουθούν οι Podemos με 70 μέχρι 80 έδρες και τέλος οι Ciudadanos με 46 μέχρι 50 έδρες.

Η προσέλευση στις κάλπες ήταν μεγαλύτερη από ότι στις τελευταίες εκλογές το 2011 ξεπερνώντας το 58%.

 

Δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μετά τη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι οι διαδικασία θα είναι δύσκολη μιας και κανένα κόμμα δεν αποκάλυψε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα τα σχέδιά του για μετεκλογικές συνεργασίες.

Οικονομικοί κύκλοι πάντως δείχνουν να προτιμούν μια κεντροδεξιά κυβέρνηση αποτελούμενη από τους συντηρητικούς και τους Ciudadanos.

O πρόεδρος των φιλελευθέρων Αλμπερτ Ριβέρα είχε ωστόσο ξεκαθαρίσει προεκλογικά ότι το κόμμα του δεν ψηφίσει για πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι.

Οι Cuidadanos δεν θα επιδιώξουν συνεργασία, όπως όλα δείχνουν ούτε με τους σοσιαλιστές. Την ίδια στιγμή τα exit poll δείχνουν ότι είναι δύσκολη έως αδύνατη μια συγκυβέρνηση Podemos και Ciudadanos.

Όπως και να έχει πάντως ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι μια δύσκολη και ίσως και χρονοβόρα διαδικασία.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.