Πώς είδε ο διεθνής Τύπος το άδοξο τέλος των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – δανειστών

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρέθηκε, όπως αναμενόταν, το άδοξο τέλος στις αποψινές συζητήσεις για την ελληνική κρίση, που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, οι συζητήσεις για την Ελλάδα απέτυχαν, καθώς οι διαφορές μεταξύ των εταίρων δεν γεφυρώθηκαν, με το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων να στρέφεται πλέον στο κρίσιμο Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Κομισιόν απέρριψε ως «ατελή» την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, με την απόφαση να περνά τώρα στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Ο φόβος για ελληνική χρεοκοπία αυξάνεται, καθώς οι συζητήσεις καταρρέουν», σχολιάζουν από την πλευρά τους οι Financial Times, προσθέτοντας πως η διαπραγματευτική ομάδα της Αθήνας αποχώρησε από τις συζητήσεις, καθώς οι Βρυξέλλες «δεν αποδέχτηκαν την ανεπαρκή πρότασή της».

Τόσο το BBC, όσο και η Wall Street Journal, αναφέρονται με δημοσιεύματά τους, στην αδυναμία των δύο πλευρών να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ τους, με το Al Jazeera να τονίζει ότι «αντι-πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν κατάφερε να πάρει την ευλογία των πιστωτών».

«Οι συζητήσεις για την Ελλάδα εκ πρώτης όψεως απέτυχαν», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ενώ η Die Welle σε πιο απαισιόδοξο τόνο σχολιάζει ότι τα κενά παραμένουν και ότι οι συζητήσεις απέτυχαν «και πάλι».

Η εφημερίδα Die Zeit, κάνει ουσιαστικά λόγο για ματαίωση των συνομιλιών από την πλευρά της Κομισιόν, η οποία χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση της Ελλάδας και σχολίασε ότι οι διαφορές είναι ακόμα μεγάλες.

Ξεφεύγοντας, λίγο, από τις υπόλοιπες εφημερίδες, η Stuttgarter Zeitung υπογραμμίζει ότι η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση έως το τέλος του μήνα, που άλλωστε αποτελεί και την πραγματική προθεσμία λήξης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα.

«Ο Jean-Claude Juncker έβαλε ένα γρήγορο τέλος στο ελληνικό δράμα, διέκοψε τις συνομιλίες μόλις σε 45 λεπτά», σχολιάζει παράλληλα, η Die Welt, ενώ η ιταλική La Repubblica παραμένει θετική σχολιάζοντας ότι «ο Jean-Claude Juncker παραμένει αισιόδοξος» και υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας- δανειστών έως τις 18 Ιουνίου».

Exit mobile version