Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ασία παρουσίασε μείωση το Φεβρουάριο, με την Κίνα να καταγράφει τον έβδομο συνεχόμενο μήνα μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής της, παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου, να καλλιεργήσει θετική δυναμική συνέχισης της οικονομικής ανάπτυξης.
Ωστόσο, επιχειρηματικές έρευνες από την Κίνα μέχρι την Ινδονησία δεν καταγράφουν σημάδια αντιστροφής της αρνητικής τάσης που εδραιώνεται στη βιομηχανική παραγωγή, οδηγώντας τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στο αναφερόμενο γεωγραφικό τόξο να προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού, αλλά και μείωση των τιμών στα προϊόντα τους. Οι κινήσεις αυτές, μπορούν να οξύνουν τις επιπτώσεις του υποπληθωρισμού σε περιφερειακό, αλλά ακόμη και διεθνές επίπεδο, προκαλώντας αδιέξοδα στην κάλυψη του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, αυξάνοντας την ανεργία και εντείνοντας το πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία των παραπάνω αγορών.
Τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και σε άλλες περιοχές του παγκόσμιου εμπορίου, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, ενώ στενεύουν οι επιλογές των ηγετών της G20 που διακήρυξαν το Σαββατοκύριακο ότι πρέπει να κινηθούν ξεπερνώντας τους χαμηλούς οικονομικούς δείκτες και να τυπώσουν χρήμα, προκειμένου να δημιουργήσουν ρεαλιστική οικονομική δυναμική, που θα πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη.
Οι οικονομολόγοι κατά τη γενικότερη απόψη εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για παγκόσμια οικονομική ύφεση, που πρακτικά σημαίνει παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη σε ποσοστό μικρότερο του 2%, αυξάνονται.
Η Κίνα αναμένεται να προχωρήσει σε απολύσεις 5-6 εκατ. εργαζομένων από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ανέφεραν στο Ρόιτερς, δύο πηγές που διατηρούν δεσμούς με τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Πεκίνο.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστραλίας, Γκλεν Στίβενς εκφράζει την ανησυχία του για τις δύσκολες συνθήκες που αρχίζουν να διαμορφώνονται για μια σειρά από αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρατηρώντας επίσης, την κάμψη της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα. Ο Στίβενς συμμετείχε στις εργασίες της ομάδας G20 στη Σαγκάη, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του μετά την απόφαση του, ν’ αφήσει τα επιτόκια στη χώρα του, σε ποσοστό 2%, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο, οι έρευνες που διεξάγονται ευρύτερα στην περιοχή της Ασίας, επιβεβαιώνουν ότι το οικονομικό-επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται χαρακτηρίζεται από πολλαπλές προκλήσεις.