Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, σοκ στην Ευρώπη

Βρετανία

Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.


Το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.

Συγκεκριμένα 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Brexit και 16,1 εκατομμύρια υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

«Πλέον είναι δύσκολο»… Αυτό ανέφεραν λίγο νωρίτερα πηγές από το στρατόπεδο του Bremain, ενώ την ίδια στιγμή τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αξιωματούχοι του κόμματος των Εργατικών «βλέπουν» νίκη της εκστρατείας του υπέρ του Brexit.

Μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις σχετικά με το εάν ο Τζέρεμι Κόρμπιν πρέπει να ζητήσει την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, αν και θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αποχωρήσει μόνος του σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το στρατόπεδο του LEAVE λαμβάνει 15,705 εκατ. ψήφους, αυτό του REMAIN 14,584 εκατ. ψήφους με καταμετρημένο περισσότερο από το 90% των ψήφων, μετέδωσε το ITV.

Αναλυτές θεωρούν ότι η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ θα κερδίσει με ποσοστό 53%. Το βέβαιο είναι πως η Βρετανία είναι κομμένη στα δύο και το μήνυμα προς τις Βρυξέλλες θα είναι πιο ισχυρό από όσο αναμενόταν.

Την ίδια στιγμή, οι βρετανικές τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ το «πρόσωπο» του Brexit, ο Νάιτζελ Φάρατζ, προκάλεσε έντονα ερωτηματικά με τις δηλώσεις του λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες, καθώς ουσιαστικά προέβλεψε νίκη του στρατοπέδου της παραμονής. Πάντως, νωρίς το πρωί ο επικεφαλής του UKIP, με λόγο που απηύθυνε στους οπαδούς του, δήλωσε νικητής και σημείωσε ότι «ξημέρωσε η Μέρα Ανεξαρτησίας» για την Βρετανία.

Δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), έδιναν προβάδισμα στο Bremain, το οποίο κυμαινόταν από 4% έως 8%. Φαίνεται ωστόσο ότι πέφτουν έξω.

Αυτά τα αποτελέσματα – αλλά και η αμφιλεγόμενη δήλωση Φάρατζ – ώθησαν προς στιγμήν την στερλίνα στο υψηλότερο επίπεδό της από τον περασμένο Δεκέμβριο και η ισοτιμία της με το δολάριο διαμορφώθηκε αρχικά στα 1:1,50. Ωστόσο, στη συνέχεια η στερλίνα έχασε όλα τα κέρδη της, όταν η καταμέτρηση των ψήφων στην πόλη Σάντερλαντ έδωσε υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό υπέρ του Brexit.

Γκάμπριελ: Ανάθεμα! Μια κακή ημέρα για την Ευρώπη


Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι η ψήφος της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “μια κακή ημέρα για την Ευρώπη”.

“Ανάθεμα! Μια κακή ημέρα για την Ευρώπη”, έγραψε στο Twitter ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Τα αποτελέσματα από το ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες δείχνουν ότι οι Βρετανοί ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ, μια έκβαση που θέτει τη χώρα σε αβέβαιη πορεία και καταφέρει μεγάλο πλήγμα στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάρτιν Σουλτς: Η Βρετανία βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας


Η Μεγάλη Βρετανία στέκεται μετά την απόφαση για Brexit ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην εκπομπή «Morgenmagazin» των δημόσιων καναλιών της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF.

«Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Στουμπ: Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!

“Εφιάλτη” χαρακτηρίζει την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

“Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!”, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στουμπ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας το 2014-2015.

“Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1. Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω που βρισκόμαστε τώρα”, πρόσθεσε.


Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ: Μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι σήμερα είναι “μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και την Βρετανία”, μετά την ψήφο των Βρετανών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Τα νέα σήμερα το πρωί από τη Βρετανία είναι πράγματι απογοητευτικά. Μοιάζει να είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία”, είναι το μήνυμα που έγραψε στα αγγλικά ο Σταϊνμάιερ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.


Στέρτζον: Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ


Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκωτζέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη Βρετανία.

“Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκωτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ”, δήλωσε η Στέρτζον.

“Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκωτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της.



Μάνφρεντ Βέμπερ: Έξοδος σημαίνει έξοδος

«Εξυπνότερη και καλύτερη Ευρώπη» κοντά στους πολίτες της, ζητά ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει ότι η απόφαση των Βρετανών θα έχει κόστος και για τις δύο πλευρές, τονίζει ότι «έξοδος σημαίνει έξοδος» και ζητά ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το αργότερο εντός δύο ετών.

«Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων και λυπούμαστε για αυτήν. Προκαλεί μεγάλη ζημιά και στις δύο πλευρές. Επρόκειτο για βρετανική, όχι ευρωπαϊκή ψήφο. Η συνεργασία εντός της Ευρώπης είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης της ηπείρου. Θέλουμε μια καλύτερη και εξυπνότερη Ευρώπη. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω σε εκείνους. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο εντός δύο ετών. Έξοδος σημαίνει έξοδος», γράφει ο κ. Βέμπερ.




Exit mobile version