Ανήσυχος για την έκβαση των ευρωεκλογών εμφανίζεται ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας. Φοβάται ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις μπορεί να μην συγκεντρώσουν πλειοψηφία απέναντι στους ευρωσκεπτικιστές και επικριτές.
Οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα είναι η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ. Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα ετοιμάζονται να δώσουν μάχη για την ευρωπαϊκή ιδέα, όπως και εκείνα τα κόμματα, κυρίως χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που αντιστρατεύονται την Ευρώπη και θέτουν εν αμφιβόλω τα επιτεύγματά της. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή τη φορά οι ευρωεκλογές δεν θα έχουν καμιά σχέση με προηγούμενες, γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν αμφισβητήθηκε η Ευρώπη παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλά που ενοχλούσαν» υποστηρίζει ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάνφρεντ Σέντερ σε μακροσκελή εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF.
«Σωστή ισορροπία ανάμεσα στον ανθρωπισμό και την τάξη»
«Όταν βλέπει κανείς τον Iταλό υπουργό Εσωτερικών να πηγαίνει στην Πολωνία και να καλεί κατά της Ευρώπης,… όταν βλέπει κανείς τι γίνεται με το Brexit… όλοι αυτοί είναι εθνικιστές και λαϊκιστές, που δεν θέλουν ένα Brexit μόνον για τη Βρετανία, αλλά επιδιώκουν ένα γενικό exit στην ιδέα της Ευρώπης, το διχασμό της ηπείρου». Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. Πρόσφατα είπε ότι στόχος του είναι να επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια εχθρική προσφυγική πολιτική. Μπορεί το κόμμα του, το Fidesz, «Συμμαχία Νέων Δημοκρατιών», να ανήκει πλέον στη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος;
«Πολύ δύσκολα», πιστεύει ο Ζέντερ, «γιατί πρέπει να σας πω ότι άτακτη μετανάστευση, παράτυπη μετανάστευση, αποτελεί πρόκληση για ένα κράτος, αλλά η μετανάστευση μπορεί να έχει κάτι το θετικό, όπως έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες. Χρειαζόμαστε συνεχώς σωστή ισορροπία ανάμεσα στον ανθρωπισμό και την τάξη, είναι πολύ σημαντικό. Βοηθάμε τους ανθρώπους όταν βρίσκονται σε ανάγκη, αλλά πιστεύω ότι όποιος παραβιάζει τους νόμους και διαπράττει βίαιες πράξεις, θα πρέπει να εγκαταλείπει τη χώρα, και μάλιστα άμεσα».
«Τίθεται σε κίνδυνο η θεσμική ικανότητα διακυβέρνησης της ΕΕ»
Ο φόβος που έχει καταλάβει την Ευρώπη σε αυτές τις εκλογές είναι μήπως οι ευρωσκεπτικιστές τελικά πάρουν μεγάλη πλειοψηφία. Πόσο εφικτό είναι αυτό; «Ας το πούμε ως εξής», απαντά ο Bαυαρός πρωθυπουργός, «τίθεται σε κίνδυνο η θεσμική ικανότητα διακυβέρνησης της Ευρώπης. Το θέμα δεν θα είναι πλέον, εάν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι ισχυρότερο από τη σοσιαλιστική οικογένεια, όπως ήταν παλαιότερα η κλασσική αντιπαράθεση, αλλά εάν οι Δημοκράτες, δηλαδή το ΕΛΚ, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν πλειοψηφία απέναντι στους σκεπτικιστές και του επικριτές. Γι αυτό οι ευρωεκλογές δεν θα είναι εκλογές δευτερεύουσας σημασίας, δεν θα είναι καλλιστεία, όπως παλαιότερα. Θα είναι κάτι πολύ σοβαρό. Θα πρέπει να δώσουμε αγώνα, δεν θα είναι περίπατος».