Ο ηγέτης του βρετανικού εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, συναντάται με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν ταχθεί κατά του brexit, προκειμένου να βρουν μια κοινή λύση για την αποτροπή της μη συμφωνίας έως την 31η Οκτωβρίου, ημέρα που λήγει η παράταση της προθεσμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 περί Αποχώρησης.
Ο Κόρμπιν τάσσεται υπέρ μιας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, ακολουθούμενης από τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας με προσωρινό πρωθυπουργό τον ίδιο.
«Ναι» σε πρόταση μομφής, «όχι» στον Κόρμπιν από την αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση συμφωνεί με την πρόταση μομφής αλλά διαφωνεί με την ανάθεση της πρωθυπουργίας, έστω και προσωρινής, στον Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι Φιλελεύθεροι τον θεωρούν διχαστικό και μέτριο πολιτικό για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των βουλευτών και των ψηφοφόρων και προτείνουν προσωπικότητα κοινά αποδεκτή από όλη την σντιπολίτευση.
Επιφυλάξεις εκφράζουν και άλλα κόμματα ακόμα και βουλευτές των Εργατικών. Επομένως ουδείς μπορεί να φανταστεί πώς θα υπάρξει συμβιβασμός δεδομένου ότι ο κ. Κόρμπιν δεν δέχεται άλλον υποψήφιο.
Θετική αποτίμηση από διπλωμάτες της παρουσίας Τζόνσον στο G7
Παράλληλα ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε από τη Σύνoδo των G7 με διπλωμάτες να ισχυρίζονται ότι η παρθενική του εμφάνιση σε διεθνές φόρουμ πήγε απρόσμενα καλά και ο πάγος με τους Ευρωπαίους ηγέτες έσπασε. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε σοβαρός, συγκαταβατικός και μετρημένος στα σχόλια του, λένε οι ίδιες πηγές.
Παρά του ότι επέμενε στο θέμα της απάλειψης του backstop, της ασφάλειας των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, απέφυγε να συζητήσει επί μακρόν για το brexit. Στα περισσότερα θέματα της Συνόδου, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξωτερική πολιτική, το διεθνές εμπόριο και το Ιράν, κράτησε αποστάσεις από τις ΗΠΑ και συντάχθηκε αναφανδόν με τους Ευρωπαίους.
Πηγή: Deutsche Welle