Εδώ η κοινωνική ένταξη περνά πρωτίστως μέσα από την αγορά εργασίας. Η εταιρία Feldbinder, για παράδειγμα, που ειδικεύεται στην κατασκευή ειδικών οχημάτων, αναζητεί σε συνεργασία με το τοπικό γραφείο ευρέσεως εργασίας επειγόντως οξυγονοκολλητές, όπως εξηγεί η υπεύθυνη προσωπικού Νίνα Κλέι:«Για κάθε δυο οξυγονοκολλητές που βρίσκουμε μπορούμε να προσλάβουμε στη συνέχεια δυο μηχανικούς».
Ακόμη κι όσοι δεν έμαθαν ποτέ ανάγνωση και γραφή μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους, αφού το ζητούμενο στο συγκριμένο επάγγελμα είναι η επιδεξιότητα, όπως λέει.
Ο Μοχάμεντ Ναΐμ Φαράσι: «Ήρθα πριν 12 χρόνια από το Αφγανιστάν. Σήμερα είμαι 21 ετών. Δεν έχω πάει καθόλου στο σχολείο».
Κάθε αρχή και δύσκολη
Η νέα του πατρίδα είναι η επαρχία του Χάρμπουργκ, όπου ανήκει και το Βίνσεν. Περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες έχουν καταφτάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή ενώ κάθε μέρα έρχονται και νέα λεωφορεία. Ο δήμαρχος βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση καταλυμάτων αλλά και θέσεων εργασίας.
Αρκετοί δημόσιοι φορείς, όπως η επαγγελματική σχολή της πόλης, προσφέρουν εθελοντικές θέσεις εργασίας. Εδώ βρήκε την πρώτη του απασχόληση ο Αμπντούλ Μοχάμεντ Τσεάντα, δάσκαλος από την Ερυθραία, ο οποίος αμείβεται με ένα ευρώ την ώρα.
«Καλύτερα αυτή η δουλειά παρά καθόλου. Διότι όταν δουλεύεις δεν σκέφτεσαι. Και μπορείς να ακούσεις και να μιλήσεις γερμανικά».
Γερμανικά και εκπαίδευση σε χρόνο ρεκόρ
Αυτή είναι η λογική που φαίνεται να διακατέχει και τις δημοτικές αρχές. Προσφέροντας απασχόληση η εκκλησία και ο δήμος φροντίζουν και για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων αφού με τον τρόπο αυτό έρχονται σε άμεση επαφή και με τον ντόπιο πληθυσμό. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας του Βίνσεν, Κρίστιαν Μπερντ:
«Είναι σημαντικό να βλέπει η τοπική κοινωνία ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται στη διαδικασία της καθημερινής εργασίας, ότι δεν πρόκειται για άτομα που κοιμούνται όλη μέρα, αλλά ότι προσπαθούν. Το ότι η περιφέρεια ενισχύσει την προσπάθεια αυτή με 180.000 ευρώ, είναι ευλογία για όλους».
Το πιο «φρέσκο» πρότζεκτ ξεκίνησε μόλις πριν από δυο εβδομάδες και αφορά την εκμάθηση της γερμανικής. Στόχος είναι να φτάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πρόσφυγες σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν μια επαγγελματική εκπαίδευση.
«Το πρότζεκτ διαρκεί έναν χρόνο», εξηγεί η δασκάλα Τζόις Άντα, «και στόχος είναι να ενταχθούν οι μαθητές κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς στην επαγγελματική σχολή».
Πηγή: DW