Εκατοντάδες εκκλησίες σε όλη την Ευρώπη έχουν κλείσει ή απειλούνται με κλείσιμο λόγω της χαμηλής προσέλευσης πιστών και το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: τι μπορεί να γίνει με τα εγκαταλειμμένα κτίρια; Αφιέρωμα το οποίο φιλοξενεί η Wall Street Journal αναφέρει πως το κλείσιμο των εκκλησιών στην Ευρώπη αντικατοπτρίζει την ταχεία αποδυνάμωση της πίστης στη γηραιά ήπειρο- ένα φαινόμενο επώδυνο για τους πιστούς και για όσους θεωρούν τη θρησκεία ενοποιητικό παράγοντα σε μια ανομοιογενή κοινωνία.
«Για τους Χριστιανούς, το κλείσιμο μίας εκκλησίας που βρίσκεται συχνά στο κέντρο μίας πόλης, είναι ένα στενάχωρο γεγονός», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: « Όταν κλείνουν εκκλησίες, οι πόλεις συχνά επιθυμούν να δημιουργήσουν ξανά το αίσθημα της κοινότητας βρίσκοντας σημαντικές χρήσεις για αυτά τα ιστορικά κτίρια . Όμως, τα κτήρια αυτά είναι δύσκολο και δαπανηρό να συντηρηθούν και υπάρχει επίσης ένα όριο στον αριθμό των βιβλιοθηκών και των αιθουσών εκδηλώσεων που μία πολή μπορεί να στηρίξει οικονομικά».
Την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση αυτή, πολλές εκκλησίες σε όλη την Ευρώπη έχουν πωληθεί και χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς. Στην Ολλανδία, μία πρώην εκκλησία έχει γίνει σούπερ μάρκετ, μία άλλη έχει γίνει ανθοπωλείο, μία τρίτη έχει μετατραπεί σε βιβλιοπωλείο και μία πέμπτη έχει μετατραπεί σε γυμναστήριο. Στο Άρνεμ της Ολλανδίας, μάλιστα, η πρώην εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ έχει μετατραπεί στο κέντρο skateboard, Arnhem Skate Hall. Στην Αγγλία , η πρώην εκκλησία του Αγίου Παύλου είναι σήμερα σχολή εκπαίδευσης για το τσίρκο Circomedia.