Quantcast
Προς νέα αύξηση επιτοκίων η FED - Οι ανησυχίες και τα αιτήματα να μπει "φρένο" - enikonomia.gr
share

Προς νέα αύξηση επιτοκίων η FED – Οι ανησυχίες και τα αιτήματα να μπει “φρένο”

δημοσιεύτηκε:

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων θα προχωρήσει σήμερα, Τετάρτη η Fed. Eκτιμάται δε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της έως τον Ιούνιο και πως αυτά θα διαμορφωθούν μεταξύ του 5%  και του  5,25 %. Αυτή είναι η δέκατη αύξηση που γίνεται από το 2022 και ενδέχεται να είναι η τελευταία άνοδος των επιτοκίων που γίνεται είτε στην σημερινή συνεδρίαση της  Fed είτε στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου λόγω των εξελίξεων γύρω από την First Republic που αφορά στη διάσωση της τράπεζας.

Aξιοσημείωτο είναι δε πως τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό της χώρας έδειξαν ότι αυτό υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών  (δηλαδή από τον Μάιο του 2021) καθώς υποχώρησε στο 5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός  ανερχόταν στο 6%.

Τι ζητούν οι Δημοκρατικοί

Στο θέμα των επιτοκίων αναφέρεται και πρόσφατο δημοσίευμα του cnbc.com.Όπως επισημαίνεται, μια ομάδα Δημοκρατικών ζήτησε από την Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Μάλιστα 10 γερουσιαστές και εκπρόσωποι με επικεφαλής τη Γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν της Μασαχουσέτης, τη  Πραμίλα Τζαγιάπαλ από την Ουάσιγκτον και τον Δημοκρατικό Μπρένταν Μπόιλ από την Πενσυλβάνια εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθεί η Fed για τα επιτόκια λέγοντας πως κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες, είχε επεσήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος της Fed, Τζέρομ Πάουελ απευθυνόμενος στους βουλευτές. 

Η συνέντευξη του Πάουελ

Υπενθυμίζεται πως την 1 Φεβρουαρίου ο Πάουελ είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Υπάρχει τρόπος για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο  επίπεδο του 2% χωρίς να υπάρξει σημαντική επίπτωση στην οικονομία ή στην ανεργία παρόλο που οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή θα αυξηθεί, είχε επισημάνει ο πρόεδρος της Fed. Παρόλο που δεν αμφισβητούμε την πολιτική ανεξαρτησία της Fed, η συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων θα σήμαινε εγκατάλειψη της διπλής εντολής της Fed: να επιτύχει τη μέγιστο αριθμό απασχόλησης αλλά και τη σταθερότητα στις τιμές . Να δείξουμε όμως λίγο σεβασμό προς τις μικρές επιχειρήσεις και τις εργατικές οικογένειες που θα καταστραφούν από την πολιτική αυτή, είχαν πει από πλευράς τους οι βουλευτές.

Οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων θα απειλούσαν «άσκοπα» την πρόοδο της οικονομίας των ΗΠΑ, υποστήριξαν οι βουλευτές.  Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να συνεχιστεί η πρόοδος στην οικονομία των ΗΠΑ  χωρίς να επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης της, ωστόσο αυτό θα έχει επίπτωση στη δουλειά εκατομμυρίων  Αμερικανών πολιτών, συμπλήρωσαν.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.