Η κυριαρχία της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας, αξίας 117 δισ. δολαρίων, ενδέχεται να απειληθεί σύντομα από τα κινεζικά ναυπηγεία, τα οποία εισέρχονται δυναμικά στην κατασκευή πολυτελών κρουαζιερόπλοιων.
Η αιτία είναι ότι στην Κίνα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 30% η ζήτηση για κρουαζιέρα και το Πεκίνο έχει συμπεριλάβει την κατασκευή πολυτελών κρουαζιερόπλοιων στους στόχους του προγράμματος «Made in China 2025», για να αναβαθμίσει την εγχώρια βιομηχανία και να τονώσει την απασχόληση στον κλάδο.
«Πρόκειται για επίσημο στόχο του κράτους που ενέχει τον κίνδυνο τεράστιων στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό», προειδοποιεί ο Ράινχαρτ Λούκεν, διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Γερμανικών Ναυπηγείων που εκπροσωπεί εταιρείες του κλάδου, όπως τα ναυπηγεία Meyer Werft και Meyer Turku.
Αλλοι αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι δεν θα είναι εύκολος στόχος για τους Κινέζους, δεδομένου ότι η κατασκευή πολυτελών κρουαζιερόπλοιων απαιτεί σύνθετο δίκτυο προμηθευτών για ευρύτατο φάσμα ειδών, από χαλιά πολυτελείας μέχρι υλικά ηχομονώσεων.
«Είναι είδος πλωτού ξενοδοχείου και απαιτεί μερικές εκατοντάδες προμηθευτές», επισημαίνει ο Λιν Λι, γενικός διευθυντής σε σχετική μονάδα της Greater China.
Είναι ενδεικτικό ότι το ιαπωνικό ναυπηγείο Mitsubishi Heavy Industries διέκοψε την κατασκευή ευρωπαϊκών κρουαζιερόπλοιων τον Οκτώβριο, καθώς σημείωσε ζημίες 2 δισ. δολαρίων από δύο πλοία που είχε αναλάβει να κατασκευάσει για λογαριασμό της εταιρείας Carnival Corp.
Προς το παρόν, πάντως, η κινεζική εταιρεία ναυπηγείων China State Shipbuilding προσέλαβε Ευρωπαίους συμβούλους, μεταξύ των οποίων και το ιταλικό ναυπηγείο Fincantieri, προκειμένου να της παράσχουν τεχνογνωσία στην κατασκευή κρουαζιερόπλοιων. Παράλληλα, ήρθε σε επαφή με προμηθευτές από το εξωτερικό, όπως η φινλανδική εταιρεία Wartsila, με τους οποίους σκοπεύει να δημιουργήσει εγχώριες κοινοπραξίες.
Οπως ανέφερε στο Reuters ο Αλαν Μονγκ, στέλεχος του κινεζικού ναυπηγείου CSSC, η εταιρεία του έστειλε τεχνικό προσωπικό για εκπαίδευση στη Βρετανία.
Η CSSC έχει παραγγείλει δύο κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 5.000 επιβατών, στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας 1,5 δισ. δολαρίων που υπέγραψε τον Φεβρουάριο με την Carnival Fincantieri.
Πηγές της βιομηχανίας, που μίλησαν ανώνυμα στο Reuters, αναφέρουν ότι η Carnival επιδιώκει να αναπτύξει τον τομέα της κρουαζιέρας στην Κίνα και ότι το Πεκίνο τόνισε στην εν λόγω εταιρεία πως μπορεί να αναπτυχθεί στην κινεζική αγορά, η οποία αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ έως το 2030.
Αλλα κινεζικά ναυπηγεία προσφέρουν, επίσης, εκπτώσεις έως και 30% και επιδιώκουν να παραδίδουν τα πλοία νωρίτερα, προκειμένου να κατακτήσουν την αγορά εξασφαλίζοντας περισσότερες παραγγελίες.
Πηγή: Καθημερινή