Προ των πυλών ακόμη μια σκληρή “μάχη” για τον προϋπολογισμό της ΕΕ – Τι θα ζητηθεί από τα κράτη – μέλη

Μία από τις πιο σκληρές μάχες της Ε.Ε. του 2018 είναι εκείνη για τον σχεδιασμό του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της, όπου παραδοσιακά συγκρούονται οι χώρες που “συνεισφέρουν καθαρά” στον προϋπολογισμό της Ένωσης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με χώρες που “λαμβάνουν καθαρά”, όπως οι Πολωνία και Ουγγαρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός ύψους 960 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 χρειάστηκε σχεδόν 18 μήνες και αρκετές Συνόδους Κορυφής για να συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με την Financial Times, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ζητήσουν μεγάλη αύξηση στις συνεισφορές των κρατών – μελών για τον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη της Ένωσης μετά το Brexit και να αντιμετωπιστούν οι επιπλέον πολιτικοί στόχοι.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αρχίσει να συζητά το σχεδιασμό του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος θα αποτελέσει μία από τις πιο δραματικές πολιτικές μάχες της Ένωσης το 2018. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τις προτεραιότητες σε μια σύνοδο κορυφής τον Φεβρουάριο, και θα καταλήξουν σε μια επίσημη πρόταση τον Μάιο.

Αυτή τη φορά η πρόκληση ενισχύεται από τρεις παράγοντες: την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας που θα αφήσει ένα κενό έως και 10 δισ. ευρώ ετησίως από το 2021 και μετά, τα αιτήματα για πρόσθετες δαπάνες για τη μετανάστευση και την ευρωζώνη αλλά και τις εντάσεις μεταξύ ανατολής και δύσης εντός της ΕΕ για θέματα, όπως ο καταμερισμός των προσφύγων ή το κράτος δικαίου.


Πηγή πληροφοριών: FT, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Exit mobile version