«Πράσινη Εβδομάδα» για το Βερολίνο

Στην «Πράσινη Εβδομάδα» στο Βερολίνο εκπροσωπούνται 1660 εκθέτες από 66 χώρες από τον χώρο της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της διατροφής και της γεωπονίας. Παράλληλα η έκθεση αποτελεί και ένα πολιτικό φόρουμ αφού την επισκέπτονται 70 υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης από όλο τον κόσμο. Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι ο συγκερασμός της ανάπτυξης με τη διατροφή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το ζήτημα της διατροφής εκτείνεται σε δύο άξονες: αυτόν της έλλειψης της βασικής τροφής σε υποανάπτυκτες χώρες και σε αυτόν της κακής διατροφής με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως παρατηρείται στις βιομηχανικές χώρες.

Πείνα και κακή διατροφή


Υπερβολική ζάχαρη και θερμίδες και ελάχιστες θρεπτικές ουσίες- πολλά βιομηχανικά επεξεργασμένα προϊόντα είναι πολύ βλαβερά για την υγεία. Με την έναρξη της έκθεσης το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών δημοσίευσε ένα κείμενο θέσεων, στο οποίο υποστηρίζει ότι γιατροί, ασφαλιστικά ταμεία και καταναλωτικές οργανώσεις θα πρέπει να ορίζουν τις ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και λιπαρών που θα μπορούν να περιέχονται στα προϊόντα.

Το κείμενο θέσεων του SPD δημιουργεί πονοκέφαλο στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων. Ο Κρίστοφ Μίνχοφ, διευθ. Σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας Διατροφής το σχολιάζει ως εξής: «Πρόκειται για άμεσες παρεμβάσεις στην επιχειρηματική ελευθερία και κάπου εκεί πρέπει να μπει ένα φρένο γιατί οι συνταγές των επιχειρήσεων είναι και το σήμα κατατεθέν τους». Ο Κρ. Μίνχοφ, επικαλούμενος τελευταίες δημοσκοπήσεις, συμπλήρωσε ότι το 53% των καταναλωτών προτιμά το προϊόν που του αρέσει γευστικά περισσότερο. Επομένως οι συνταγές μπορούν να τροποποιηθούν μόνο βάσει των κανόνων της αγοράς, σύμφωνα με την άποψή του.

Αγρότες σε δύσκολη θέση


Και στην αγροτική οικονομία η πολιτική διατυπώνει όλο και πιο συγκεκριμένα τις προτάσεις της. Πρόσφατα η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς επανέλαβε τη θέση ότι ο αριθμός των ζώων σε αγροκτήματα πρέπει να είναι αντίστοιχος του χώρου που διαθέτει το αγρόκτημα για τη συλλογή κοπριάς.

Για πολλούς αγρότες που τα τελευταία χρόνια προσάρμοσαν τις επιχειρήσεις τους στη μαζική και πιο παραγωγική κτηνοτροφία τέτοιες ρυθμίσεις μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλο πρόβλημα. «Ο αγροτικός τομέας είναι διατεθειμένος να κάνει κι άλλες αλλαγές, αλλά αυτές πρέπει να γίνουν με προσοχή για να μπορούν να ανταποκριθούν οι οικογενειακές επιχειρήσεις μας» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντ.

Πηγή Πληροφοριών: DW

Exit mobile version