Στο στόχαστρο του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν μπαίνουν τα χρήματα των κρατικών εταιρειών και των βιομηχανιών.
Όπως μεταδίδει το www.businesslive.co.za που επικαλείται σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η Ρωσία σκοπεύει να πάρει περισσότερα χρήματα από ορισμένους παραγωγούς εμπορευμάτων και κρατικές εταιρείες και να περιορίσει τις δαπάνες που δεν είναι αμυντικές, διότι αυξάνεται το κόστος της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της χώρας Μιχαήλ Μισούστιν είχε πει στα μέσα Δεκεμβρίου πως για να γίνει αυτό, οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων, οι κρατικές εταιρείες να καταβάλουν υψηλότερα μερίσματα και οι εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων και άνθρακα να πληρώνουν εφάπαξ εισφορά.
Επίσης το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η χώρα θα δαπανήσει 175 δισεκατομμύρια ρούβλια (ή 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για να μεταφερθούν 100.000 πολίτες από την Χερσώνα προς τη Ρωσία. Αυτό αποδεικνύει ότι το Κρεμλίνο δεν έχει πολλές ελπίδες για να ανακαταλάβει την ουκρανική περιοχή.
Πώς επηρεάζεται ο κρατικός προϋπολογισμός της Ρωσίας από τον πόλεμο
Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ρωσίας συμπιέζεται όλο και περισσότερο λόγω πολέμου και συρρίκνωσης της οικονομίας με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Άτομα που γνωρίζουν το θέμα είπαν στο Bloomberg, πως η χώρα χρειάζεται κάποια επιπλέον χρήματα για να καλύψει ορισμένες δαπάνες που να σχετίζονται με τον πόλεμο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή επεσήμαναν πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια θα είναι τα ποσά των μερισμάτων ή της εφάπαξ εισφοράς που θα πρέπει να πληρώνουν οι υπόχρεοι, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία που είχε ο προϋπολογισμός της χώρας ολόκληρο το 2022. Οι ίδιες πηγές πάντως ανέφεραν πως οι αρχές της χώρας θα προσπαθήσουν να επιβάλουν μερίσματα στις κρατικές εταιρείες που θα αντιστοιχούν άνω του 50% του καθαρού εισοδήματος τους, όποτε αυτό θα είναι εφικτό. Ωστόσο, στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών δεν απάντησαν επί τούτου.
Η υπόσχεση του Πούτιν
Ο Πούτιν έχει δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξει κανένας περιορισμός στις δαπάνες για τον πόλεμο. Ωστόσο μπαίνει “ψαλίδι” στις δαπάνες που αφορούν την εκπαίδευση και την ιατρική.