Πού το πάει ο Ερντογάν με τα νησιά – Το νέο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων και η απάντηση της Αθήνας

Έμπειροι διπλωμάτες αναλύουν στη Realnews τις κινήσεις και τις επιδιώξεις της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας άρχισε η νέα εκστρατεία αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Πώς ο σουλτάνος συντονίζει τις δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων και των πρεσβευτών της χώρας του.

Των ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΕΤΑΙΟΥ, ΝΤΙΑΣ ΖΑΒΡΑ

Αντιμέτωπη με μια κεντρικά οργανωμένη επίθεση της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο, με την οποία επιδιώκει να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, βρίσκεται η Αθήνα.

Αφού προηγήθηκε μια σχετική αναφορά στο ανακοινωθέν της 27ης Ιανουαρίου του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας, μέσα σε λίγες ημέρες ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, αλλά και το διπλωματικό σώμα επανέλαβαν το επιχείρημα πως η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες με βάση τις οποίες απέκτησε τα νησιά, εφόσον διατηρεί στρατεύματα εκεί, και ότι αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αμφισβητηθεί η ελληνική κυριαρχία σε αυτά.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως η στόχευση της τουρκικής διπλωματικής επίθεσης είναι ευρεία. Ενδεχομένως να αποτελεί μια προσπάθεια πίεσης προς την Ελλάδα ώστε να αποσύρει μέρος των δυνάμεών της από τα νησιά, είναι πιθανόν όμως να πρόκειται και για την οικοδόμηση ενός «άλλοθι» που θα δικαιολογήσει κάποια επιθετική ενέργεια.

Όπως επισημαίνουν, τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλείεται, καθώς ο Ερντογάν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μεσούσης μιας προεκλογικής χρονιάς, σε κάθε περίπτωση, όμως, το 2022 δεν θα είναι εύκολο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναβάθμιση

Η Αθήνα διαπιστώνει μια ποιοτική αναβάθμιση της πάγιας τουρκικής επιχειρηματολογίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, η οποία έχει δρομολογηθεί από τον περασμένο Ιούλιο και την επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου στον γ.γ. του ΟΗΕ (13.07.21 Α/75?961- 5/2021/651).

Η σύνδεση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών με το θέμα της κυριαρχίας έγινε εκεί για πρώτη φορά.

Ο Σινιρλίογλου επανέλαβε την επιχειρηματολογία αυτή σε δύο ακόμα επιστολές, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 19 Νοεμβρίου του 2021.

Στην πρώτη επιστολή του Σινιρλίογλου απάντησε η μόνιμη αντιπρόσωπός μας στον ΟΗΕ, η πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, ωστόσο έκτοτε η ελληνική πλευρά δεν έδωσε συνέχεια, πιθανόν για να μη δώσει διαστάσεις σε ένα θέμα που είχε μέχρι πρόσφατα παραμείνει σε επίπεδο διπλωματικών κειμένων.

Η κατάσταση αυτή, όμως, άλλαξε το 2022. Στις 27 Ιανουαρίου συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, συμπεριλαμβάνοντας το θέμα αυτό στην ατζέντα του και στο ανακοινωθέν του:

«Η Ελλάδα, η οποία παραβιάζει απερίσκεπτα και διαστρεβλώνει το Διεθνές Δίκαιο και συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά σύμφωνα με τις συνθήκες, κλήθηκε να ανταποκριθεί ειλικρινά στις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία», αναφέρει η ανακοίνωση. Από εκεί και έπειτα, ακολούθησε ένα μπαράζ δηλώσεων πρώτα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, που απείλησε πως «αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών», στη συνέχεια από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και, τέλος, από τον ίδιο τον Ερντογάν, που είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα:

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα».

Η διπλωματία

Σε αυτό το μπαράζ αντέδρασε η Αθήνα διά της διπλωματικής οδού, με διάβημα στον επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις αυτές ως παράνομες και ανυπόστατες, ενώ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και τη διαμαρτυρία της γι’ αυτές τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το επεισόδιο με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία, ο οποίος διέκοψε προκλητικά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Το υπουργείο Εξωτερικών κατάλαβε ότι ο Τούρκος διπλωμάτης ακολουθούσε κεντρική οδηγία: Ενώ υποτίθεται ότι παρενέβη για να απαντήσει σε όσα είπε ο Ν. Δένδιας για το casus belli, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews


Exit mobile version