Πορτογαλία: Προεκλογικός αγώνας με κοινό παρανομαστή τον περιορισμό της λιτότητας

Σε πέντε μήνες θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία. Σοσιαλιστές και συντηρητικοί παρουσίασαν το πρόγραμμά τους τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο θέλει μέχρι το 2019 να καταργήσει τις μειώσεις των μισθών στο δημόσιο και να περιορίσει την φορολογία για τις επιχειρήσεις.

Στόχος είναι να εγκαταλειφθεί σταδιακά το πρόγραμμα λιτότητας. Ωστόσο η πραγματικότητα, και κυρίως για τους συνταξιούχους, κάθε άλλο παρά καλή είναι.

Ο πρωθυπουργός θέλει να περικόψει κατά 600 εκατομμύρια ευρώ τις συντάξεις και να προχωρήσει σε αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Για το λόγο αυτό καλεί και τους σοσιαλιστές να στηρίξούν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Το ερώτημα πόσο σταθερό είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Πορτογαλία απασχολεί εδώ και χρόνια την καθηγήτρια Οικονομίας Τερέζα Γκαρσία.

Δεν συμφωνεί με το πρόγραμμα περικοπών του πρωθυπουργού και δηλώνει μετά τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν στο συνταξιοδοτικό το 2007 δεν υπάρχει λόγος για περεταίρω περικοπές.

Η Τερέζα Γκαρσία επισημαίνει ότι κυρίως οι κυβερνώντες είναι αυτοί που θέτουν σε κίνδυνο το συνταξιοδοτικό:

«Τα ταμειακά διαθέσιμα χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις για να καλύψουν τα δημοσιονομικά κενά κυρίως από τότε που εντάχθηκε η Πορτογαλία στην Ευρωζώνη στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Και αυτή η κυβέρνηση συνέβαλε στην αποσταθεροποίηση του συστήματος διότι τα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί τώρα να υποχρεωθούν το 90% των αποθεμάτων τους να τα επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα τα οποία όπως γνωρίζουμε δεν είναι χωρίς κινδύνους».

 

Αναπάντητα βασικά ερωτήματα

Οι σοσιαλιστές πάντως δεν είπαν κουβέντα μέχρι σήμερα για το συνταξιοδοτικό και τα μελλοντικά τους σχέδια ενώ αντίθετα ο επικεφαλής τους Αντόνιο Κόστα υπόσχεται το τέλος της λιτότητας και ότι δεν θα προχωρήσουν σε περικοπές μισθών και συντάξεων.

Οι σοσιαλιστές πιστεύουν πως εάν ο κόσμος διαθέτει περισσότερα χρήματα θα είναι σε θέση να ξοδέψει περισσότερα κι έτσι το κράτος θα κερδίσει περισσότερα από τους έμμεσους φόρους.

Ένα μοντέλο πάντως που κρύβει κινδύνους, όπως λέει ο καθηγητής οικονομίας Ζοάο Σέζαρ ντας Νέβες:

«Αυτές οι ιδέες ίσως έχουν πράγματι κάποιες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά πολύ πιο περιορισμένες από όσο πιστεύεται. Διότι τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες.

Ένα μέρος των χρημάτων θα το χρησιμοποιούσαν για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Και υπάρχει ακόμα ένας κίνδυνος: εάν το κράτος δαπανά περισσότερα από όσα εισπράτει αλλά δεν έχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, τότε η Πορτογαλία θα μπορούσε και πάλι να χάσει την εμπιστοσύνη που έχει εντωμεταξύ κερδίσει».

Ο προεκλογικός αγώνας θα απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα τους Πορτογάλους. Το ερώτημα όμως ποιος ευθύνεται για την κρίση, για το υψηλό χρέος και την υψηλή ανεργία πιθανότατα δεν θα απαντηθεί όπως δεν θα απαντηθεί το πως θα βγει οριστικά η Πορτογαλία από την κρίση.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version