Πορτογαλία: Ένα πρότυπο μοντέλο οικοτουρισμού εν μέσω κρίσης

Όταν τo 2012 κορυφωνόταν η κρίση στην Πορτογαλία μια ομάδα νεαρών Πορτογάλων αποφάσισε να μην εγκαταλείψει τη χώρα για να αναζητήσει καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, αλλά να δημιουργήσει ένα πρότυπο αγρόκτημα για οικοτουρισμό περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Λισαβόνας.

Τρία χρόνια μετά ο ιδρυτής του εγχειρήματος Biovilla, ο οικονομολόγος Φιλίπε Άλβες, κάνει έναν πρώτο απολογισμό σε συνέντευξλη του στη DW.

«Είμαστε σήμερα πολύ πιο κοντά στην πραγματοποίηση του στόχου μας. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή και του δεύτερου καταλύματος, όπου πολύ σύντομα θα φιλοξενούμε τουρίστες. Ήδη προσφέρουμε χώρους για γιόγκα και διάφορα ενδιαφέροντα σεμινάρια.

Παράλληλα τα δέντρα που φυτέψαμε αποδίδουν καρπούς. Διαθέτουμε ήδη στους επισκέπτες λαχανικά παραγωγής μας. Όμως δεν είμαστε ακόμα αυτάρκεις. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, όμως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Μην ξεχνάτε ότι η φύση χρειάζεται το χρόνο της και εμείς το σεβόμαστε αυτό».

Το οικολογικό αγρόκτημα Biovilla δεν γίνεται ωστόσο πραγματικότητα μόνο χάρη στις προσπάθειες της μικρής ομάδας των νεαρών πορτογάλων. Έχει την οικονομική στήριξη της ΕΕ, η οποία το 2012 χρηματοδότησε με 300.000 ευρώ την αγορά της γης και την κατασκευή του πρώτου κτηρίου.

 

«Ο κόσμος δεν αισθάνεται πια θηλιά στο λαιμό του»

Τρία χρόνια μετά το ξεκίνημα του φιλόδοξου εγχειρήματος οι ιδρυτές της Biovilla ούτε που σκέπτονται να γυρίσουν την πλάτη στην πατρίδα τους.

Όπως εξηγεί ο Φιλίπε Άλβες «σκεπτόμαστε να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο, παρόμοιο αγρόκτημα. Η Πορτογαλία είναι μια υπέροχη χώρα. Πουθενά στην Ευρώπη δεν θα βρείτε καλύτερο κλίμα, τόσο όμορφη φύση. Αντί να εγκαταλείψουμε τη χώρα προσπαθούμε να αλλάξουμε τις δομές της εξουσίας εκ των έσω. Ήταν πάντα και θα παραμείνει στόχος μας».

Ο νεαρός οικονομολόγος θεωρεί ότι δεν έχει συνηθίσει να ζει με την κρίση που ταλανίζει εδώ και χρόνια την πατρίδα του. Παρά τις όποιες προόδους τα σημάδια της κρίσης είναι εμφανή δηλώνει στην DW: «Το βιοτικό επίπεδο δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα πριν την κρίση.

Όμως ο κόσμος δεν αισθάνεται πια ότι έχει μια θηλιά γύρω από το λαιμό του. Υπάρχει ελπίδα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι γίνονται επενδύσεις. Πολλά βέβαια εξακολουθούν να πηγαίνουν στραβά στη χώρα, όπως η διαφθορά των πολιτικών ή οι τράπεζες που δεν δίνουν δάνεια.

Η κατάσταση είναι ωστόσο πολύ καλύτερη όταν παρατηρεί κανείς όσα συμβαίνουν στα εναλλακτικά οικονομικά εγχειρήματα, όπως το δικό μας. Εκεί διαπιστώνεται μεγάλη και ενδιαφέρουσα άνθηση».

Πηγή: DW

Exit mobile version