Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέκρινε σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2016 χωρίς να περιμένει την έγκριση των Βρυξελλών, όπου αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τη γνωμοδότησή της σε αδρές γραμμές για το κείμενο αυτό, αφού είχε ζητήσει επιπλέον μέτρα λιτότητας από τη Λισαβόνα.
«Το σχέδιο νόμου για τα δημοσιονομικά του 2016 εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε η πορτογαλική κυβέρνηση σε λιτή ανακοίνωσή της.
Ωστόσο τα δημοσιονομικά μέτρα δεν αναμένεται να αποκαλυφθούν πριν από αύριο, όταν το έγγραφο θα υποβληθεί στο πορτογαλικό κοινοβούλιο για συζήτηση και ψήφιση, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για να αποφύγει τον κίνδυνο να βρεθεί σε μια «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση μη συμμόρφωσης» προς τους κανόνες που θεσπίστηκαν με το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Λισαβόνα αναγκάστηκε να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μια νέα εκδοχή του προσχεδίου του προϋπολογισμού που είχε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 22η Ιανουαρίου.
«Απομένει ακόμη δουλειά να γίνει» πριν μπορέσει να ανακοινωθεί μια συμφωνία ανάμεσα στη Λισαβόνα και στις Βρυξέλλες, είχε εκτιμήσει σήμερα το πρωί ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης για την τροποποίηση του προϋπολογισμού της είναι «στη σωστή κατεύθυνση».
«Η τεχνική φάση των συνομιλιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πορτογαλική κυβέρνηση τερματίστηκε, εισήλθαμε στην πολιτική φάση», εκτίμησε ωστόσο από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών Κάρλους Σέζαρ.
Προβάλλοντας μια εικόνα σιγουριάς, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα είχε διαβεβαιώσει μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως «ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτυλίσσεται πολύ καλά» και ότι «τα προβλήματα ξεπεράστηκαν».
Με την αισιοδοξία του ωστόσο δεν φάνηκαν να συμφωνούν πηγές στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει ακόμη η πολύ ουσιαστική δουλειά της επαλήθευσης» των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των νέων προτάσεων της Λισαβόνας, ανέφερε μία πηγή στην Κομισιόν. «Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι τεχνικές και οι πολιτικές ομάδες θα πρέπει να εργαστούν εκ παραλλήλου», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η πορτογαλική κυβέρνηση δέχθηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο της για το δημόσιο έλλειμμα το 2016, στο 2,4% του ΑΕΠ, από 2,6% που προέβλεπε πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε χθες Τετάρτη μια κυβερνητική πηγή.
Η νέα κυβέρνηση, που έχει συμμαχήσει με την πορτογαλική ριζοσπαστική αριστερά, είχε ήδη διορθώσει την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος, από 2,1% προηγουμένως — καθώς η Κομισιόν έκρινε ότι η εκτίμηση αυτή ήταν υπερβολικά αισιόδοξη.
Εξάλλου, σύμφωνα με πορτογαλικά ΜΜΕ, η Λισαβόνα εμφανίζεται πλέον έτοιμη να μειώσει το δομικό έλλειμμα (αφαιρουμένων των στοιχείων της συγκυρίας) κατά 0,4% από 0,2% προηγουμένως, κυρίως χάρη στην αύξηση ενός έκτακτου τέλους στις τράπεζες και στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων και των φόρων στις αγορές οχημάτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά με τον πορτογαλικό προϋπολογισμό μετά την έκτακτη σύνοδο του Σώματος των Επιτροπών αύριο μετά το μεσημέρι.
Η Κομισιόν, θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών, ενδέχεται να εκφράσει μια «αρνητική γνωμοδότηση» για το σχέδιο προϋπολογισμού — εάν κρίνει πως παραβιάζει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας — ή απλά να εκφράσει επιφυλάξεις.
Η τρόικα των διεθνών πιστωτών της Πορτογαλίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τη «χαλάρωση» της δημοσιονομικής προσαρμογής στη χώρα, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αποστολής αξιολόγησης μετά την έξοδο της χώρας, τον Μάρτιο του 2014, από το πρόγραμμα στήριξης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.