Πορτογαλία: Αρκετά με τη λιτότητα

Με ένα γαρύφαλλο στο «πέτο της καρδιάς» ο Γιάνης Βαρουφάκης εθεάθη τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο στους δρόμους της Αθήνας αλλά και της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Στην Avenida de Liberdade, όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, o Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στις ετήσιες εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων και στη συνέχεια στην πορεία με πολλούς άλλους συντρόφους του και μη.

Πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία;


«Ο Βαρουφάκης, που με το ευρωπαϊκό του κόμμα DIEM25 επιδιώκει την επιστροφή του στην πολιτική, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Λισαβόνας επιτιθέμενος κατά της πολιτικής λιτότητας. Είπε ότι με τον αγώνα του κατά της πολιτικής λιτότητας, ως υπουργός Οικονομικών μιας αριστερής κυβέρνησης, άνοιξε τον δρόμο, και γι΄ αυτό θα πρέπει να του χρωστούν χάρη, αντίθετα ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, πρόδωσε όσους τον ψήφισαν» μεταφέρει ο γερμανός δημοσιογράφος τα λεγόμενα του Βαρουφάκη επισημαίνοντας ότι όσα είπε πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα στην Πορτογαλία, με εξαίρεση το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς που στηρίζει την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παίρνει ως αφορμή την επέτειο αυτή για να περιγράψει την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μετά από σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που προκάλεσαν τον θαυμασμό ακόμη και του δύσκολου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

«Με το καταλάγιασμα της κρίσης ανοίγουν νέα περιθώρια χειρισμών και ξυπνούν νέοι πόθοι», περιγράφει τη νέα κατάσταση η εφημερίδα. «Ενώ οι αριστεροί κυβερνητικοί εταίροι πιστεύουν ότι καταρχήν φτάνει η λιτότητα, ο υπουργός Οικονομικών Σεντένο θέλει να μειώσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο έλλειμμα για να θωρακίσει τη χώρα για δύσκολους καιρούς. Σε αυτή του την επιδίωξη έχει την υποστήριξη του προέδρου Μαρσέλο Σούσα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να επισπευστούν οι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2019 εκλογές, σε περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν καταφέρει να συνεννοηθεί για το νέο προϋπολογισμό που προβλέπει μείωση του ελλείμματος από το 0,9% στο 0,7%. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, σε δύο χρόνια για πρώτη φορά θα σημειωθεί μικρό πλεόνασμα». Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ενώ η Ελλάδα ζητά απομείωση του χρέους, η Πορτογαλία επέστρεψε γύρω στα 10 δις ευρώ από τα χρέη της νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί. Σε αυτό βοήθησαν τα χαμηλά επιτόκια. Στο μεταξύ η οικονομία της αναπτύσσεται, το ΔΝΤ προβλέπει ποσοστό ανάπτυξης στο 2,4%, κάτι που δίνει φτερά στην αγορά εργασίας. Η ανεργία προβλέπεται να πέσει από το 8,9% στα 7,3%».

Τιμισοάρα, το νέο κέντρο λαθρομετανάστευσης


Για τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές ο λόγος σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας Die Welt. Ενώ όμως ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να επεκτείνει για άλλο ένα εξάμηνο τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα με την Αυστρία, οι διακινητές βρήκαν νέο δρόμο για να περνούν τους παράτυπους μετανάστες βορειότερα. «Η γερμανική αστυνομία παρατήρησε ότι κρύβονται όλο και περισσότεροι μετανάστες σε φορτηγά με προορισμό τη Γερμανία» γράφει ο αρθρογράφος της. «Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στα σύνορα με την Τσεχία ή με άλλα λόγια, όχι στα κοινά σύνορα με την Αυστρία, αλλά εκεί όπου δεν γίνονται φοβεροί έλεγχοι. Προφανώς οι διακινητές επιλέγουν άλλους δρόμους».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις αυξανόμενες ροές μέσω του λεγόμενου βαλκανικού δρόμου, (σσ. όχι μέσω της γνωστής διαδρομής) αλλά μέσω Πολωνίας ή Τσεχίας, έναντι 8.000 ευρώ. «Εγκληματικές σπείρες διακινητών χρησιμοποιούν τον βαλκανικό δρόμο, ιδιαίτερα μέσω της πόλης Τιμισοάρα στη δυτική Ρουμανία. Για τις ευρωπαϊκές αρχές η πόλη αυτή έχει γίνει κάτι σαν hot spot για επικίνδυνες μεταφορές προσφύγων με αυτοκίνητα. Για τη γερμανική αστυνομία βρίσκεται εκεί ο βασικός άξονας παράτυπης μετανάστευσης, συχνά μέσω Ουγγαρίας προς την κεντρική Ευρώπη. Ένα μεγάλο τμήμα οχημάτων που χρησιμοποιούν οι διακινητές προέρχεται από τον νότιο και ανατολικό ευρωπαϊκό χώρο. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν τις ‘επιχειρήσεις’ τους στην Τουρκία αλλά και στη Βοσνία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία» καταλήγει ο γερμανός αρθρογράφος.

Πηγή Πληροφοριών: DW

Exit mobile version