Πόλεμος στη Γάζα: Αυτές είναι οι νέες προβλέψεις των ΕΤΑΑ, BERD, EBRD για την ρωσική οικονομία-Τι λένε για τις γειτονικές χώρες

Ρωσία

Νέες προβλέψεις έκανε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ, BERD, EBRD) για την οικονομία της Ρωσίας.

Όπως ανέφεραν  οι παραπάνω η ρωσική οικονομία φάνηκε περισσότερο ανθεκτική απ’ ό,τι προβλεπόταν και πως θα συνεχίσει φέτος να αναπτύσσεται παρά τις δυτικές κυρώσεις, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα θα επιβαρύνει τις χώρες της περιοχής.

Η ΕΤΑΑ που διεξάγει μέχρι και αύριο, Πέμπτη, την ετήσια συνέλευσή της στο Γερεβάν της Αρμενίας, έδωσε στη δημοσιότητα νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη για το σύνολο των περιφερειών τις οποίες καλύπτει. «Πιστεύω πως δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε πως οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα οδηγούσαν σε μια βαθιά οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, όπως πολλοί το ήλπιζαν», σχολίασε η επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΑΑ, Μπεάτα Γιαβόρτσικ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ρωσία που είχε πέρυσι οικονομική ανάπτυξη 3,6%,  φέτος αναμένεται πως θα καταγράψει άνοδο του ΑΕΠ της κατά 2,5%, δηλαδή 1,5% περισσότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές της ΕΤΑΑ. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται πλέον πάνω από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν προ του πολέμου στην Ουκρανία.

Η χώρα «επικέντρωσε την οικονομία της στην πολεμική προσπάθεια. Αυτό οδηγεί συνεπώς σε μια πιο γρήγορη ανάπτυξη», όμως «μεταφράζεται άραγε σε μια βελτίωση της ευημερίας του πληθυσμού της; Μπορούμε να αμφιβάλλουμε», εκτίμησε η Γιαβόρτσικ.

Οι κυρώσεις

Σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, οι κυρώσεις, ακόμα κι αν δεν λειτουργούν τέλεια, έχουν περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές τεχνολογίας και προστίθενται στην αποχώρηση πολυεθνικών καθώς και στην έξοδο εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων φαίνεται ήδη στις ζημιές ρεκόρ που ανακοινώθηκαν στην αρχή του μήνα από τη γιγάντια ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom, όπως ανέφερε η Γιαβόρτσικ. «Μεσοπρόθεσμα η ρωσική ανάπτυξη θα είναι κατώτερη αυτού που θα ήταν αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις», υπογράμμισε.

Η ΕΤΑΑ καλύπτει και χώρες της νότιας και της ανατολικής Μεσογείου. Μολονότι η οικονομία αυτής της ζώνης αναμένεται να αυξηθεί φέτος, η αύξηση θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι προβλεπόταν, λόγω καθυστερήσεων στα μεγάλα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων στην Αίγυπτο και εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.

Αντίκτυπος με διάρκεια στον τουρισμό

«Ο αρνητικός αντίκτυπος της σύγκρουσης στον τουρισμό στην Ιορδανία και το Λίβανο μπορεί να έχει διάρκεια», τόνισε ο θεσμός.

Η Αίγυπτος από την πλευρά της είχε ισχυρή μείωση των εσόδων της που προέρχονταν από τη διώρυγα του Σουέζ, μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων για να καταγγείλουν τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.

Όμως η ΕΤΑΑ τόνισε πως αυτή η απώλεια εσόδων υπερκαλύφθηκε από πρόσφατες δεσμεύσεις διεθνών εταίρων, ιδιαίτερα του ΔΝΤ, το οποίο χορήγησε το Μάρτιο επιπλέον δάνεια 5 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο.

Η ΕΤΑΑ που ιδρύθηκε το 1991 για να βοηθήσει τις χώρες του πρώην σοβιετικού συνασπισμού να περάσουν σε μια οικονομία της αγοράς, έχει έκτοτε επεκτείνει την περίμετρό της για να περιλάβει χώρες της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής Ασίας και της βόρειας Αφρικής.

Ο θεσμός ανέφερε σήμερα πως περιμένει φέτος ανάπτυξη 3% στο σύνολο των περιφερειών του -κυρίως χάρη σε μια μείωση των πληθωριστικών πιέσεων-, ελαφρώς κάτω από προηγούμενες προβολές του.

Εκτός από τον πόλεμο στη Γάζα, αυτή η αναθεώρηση προς τα κάτω εξηγείται κυρίως από μια βραδύτερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη στην κεντρική Ευρώπη και στα κράτη της Βαλτικής, αλλά και από μια σταθεροποίηση των εμπορικών ροών μέσω των χωρών της κεντρικής Ασίας.

Εξάλλου, παρά την ανακατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το Σεπτέμβριο από το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία βλέπει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της να βελτιώνονται σαφώς φέτος, στο 6,2%.

«Η αρμενική κυβέρνηση συνέβαλε στην ενσωμάτωση των προσφύγων του Καραμπάχ χάρη στις δημόσιες δαπάνες» και «αυτό τόνωσε και την οικονομία», εξήγησε η Γιαβόρτσικ.

 

 

Exit mobile version